Prognoza agrometeorologica 22 – 28 ianuarie 2016: lucrarile agricole vor fi sistate din cauza gerului

Facebook
Twitter

Perioada 22 – 28 ianuarie 2016 se va caracteriza printr-o vreme deosebit de rece, chiar geroasa noaptea si dimineata, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va prezenta valori intre -17…-1 grade, abaterile termice negative fiind de 1…10 grade, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura maxima a aerului va oscila intre -14….2 grade, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -20…-3 grade, in aproape toata tara, producandu-se inghet la sol.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ninsoare, reduse cantitativ, fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. Local, in zonele joase vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 22 – 28 ianuarie 2016

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol, cu exceptia unor suprafete agricole din nordul si vestul Moldovei, unde izolat se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 22 – 28 ianuarie 2016

La culturile de camp si speciile pomi-viticole se va continua repausul vegetativ pe aproape intreg teritoriul agricol. Pe fondul mentinerii temperaturilor minime scazute ale aerului, situate frecvent sub pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (≤-10…-15…-20°C), va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificari si arsuri ale varfului frunzelor. In general, starea de vegetatie a culturilor de toamna va fi diferentiata in teritoriu, de la buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima, pana la medie si slaba in cele intarziate fenologic.

De asemenea, in plantatiile pomi-viticole, depunerea de zapada asociata cu chiciura va produce ruperea ramurilor tinere la pomii fructiferi si a coardelor la vita de vie.

Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge formarea frunzei a treia si infratirea (20-100%), in toate zonele de cultura.

Cultura de rapita semanata in epoca optima isi va continua infrunzirea, plantele avand in medie 4-13 frunze.

Speciile pomicole si viticole isi vor continua starea de repaus biologic, in toate plantatiile. Temperaturile minime din aer deosebit de scazute si chiciura persistenta pe ramuri si coarde pot determina pierderi in viabilitatea mugurilor de rod, indeosebi in plantatiile unde au existat conditii de sensibilizare a acestora (calire insuficienta) si la soiurile cu rezistenta mai redusa fata de conditiile de iernare.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE