Prognoza agrometeorologica 16 – 22 ianuarie 2016: culturile neacoperite de zapada pot suferi vatamari ale aparatului foliar

Facebook
Twitter

Vremea normala de la inceputul intervalului 16 – 22 ianuarie va intra intr-un proces de racire, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -7…4 grade la inceputul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale si -16…-5 grade in ultimele zile, abaterile termice negative fiind de 1…4 grade. Temperatura maxima a aerului va prezenta valori de -9….8 grade, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -16…0 grade, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din centrul si nordul tarii, producandu-se inghet la sol.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), in cea mai mare parte a tarii.

Cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol, indeosebi in sudul si sud-estul tarii. Vantul va prezenta intensificari temporare, izolat cu aspect de viscol.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 16 – 22 ianuarie 2016

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Izolat, in nordul si vestul Moldovei vor fi posibile deficite moderate de apa in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 16 – 22 ianuarie 2016

Ca urmare, atat speciile de toamna (rapita, orz si grau), cat si cele pomi-viticole isi vor mentine starea de repaus biologic, in aproape toate zonele de cultura. Totodata, pe suprafetele agricole fara strat protector de zapada, unde temperaturile minime din aer vor scadea sub pragurile biologice critice de rezistenta (Tmin. ≤-10…-15°C) ale plantelor vor fi posibile vatamari ale aparatului foliar prin ingalbeniri/arsuri ale varfului frunzelor.

Functie de data semanatului, orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de formarea frunzei a treia si infratire (20-100%), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Fenologic, cultura de rapita va parcurge faza de infrunzire (5-14 frunze), pe intreg teritoriul agricol al tarii.

In toate plantatiile, pomii fructiferi si vita de vie isi vor continua stadiul de repaus biologic, acestea fiind bine adaptate la conditiile de iernare.

Pentru perioada 16 – 22 ianuarie 2016 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a mugurilor de rod la speciile pomicole si viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE