Prognoza agrometeorologica 23 – 29 decembrie 2015: vreme favorabila pentru dezvoltarea culturilor de toamna

Facebook
Twitter

In intervalul 23 – 29 decembrie 2015 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -1…12°C, in toate zonele de cultura, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 2…17°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -5…7°C, in majoritatea regiunilor, izolat fiind conditii de producere a brumei.

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, neinsemnate din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. Local, in zonele joase de campie se va semnala ceata, izolat asociata cu burnita.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 23 – 29 decembrie 2015

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra local in nordul Moldovei si sud-vestul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 23 – 29 decembrie 2015

Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor fi favorabile desfasurarii in bune conditii a proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna in cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptand depresiunile din nordul si centrul tarii, unde ritmurile vegetative vor evolua usor mai lent.

Orzul si graul de toamna infiintate in epoca optima se vor afla predominant in fazele de formare a frunzei a treia si infratire (10-100%) in majoritatea zonelor de cultura, cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu buna si medie.

Sub aspect fenologic, cultura de rapita din sudul, sud-estul, estul, vestul si centrul tarii va parcurge infrunzirea (7-16 frunze), uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind in general medie spre buna, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului si in semanaturile efectuate in epoca optima.

La speciile pomi-viticole din cea mai mare parte a plantatiilor se va continua starea de rapaus vegetativ, acestea avand o buna rezistenta la temperaturile scazute de pe parcursul iernii.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice acestei perioade (araturi adanci de toamna, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi, etc.)

Pentru perioada 23 – 29 decembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la speciile de toamna si a elementelor de rod la cele pomi-viticole;
  • Finalizarea araturilor adanci de toamna, pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Administrarea ingrasǎmintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamnǎ semanate in epoca optima si incorporarea gunoiului de grajd in camp;
  • Continuarea lucrarilor de arat in vii si livezi;
  • Administrarea ingrasamintelor organice la pomii fructiferi si vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE