Prognoza agrometeorologica 3 – 9 decembrie 2015: vreme mai calda decat in mod obisnuit

Facebook
Twitter

Sub aspect termic, in intervalul 3 – 9 decembrie 2015 va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -3…10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 2…15°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre -7…5°C pe intreg teritoriul agricol al tarii, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 3 – 9 decembrie 2015

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, se va mentine in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra local in nordul si estul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 3 – 9 decembrie 2015

In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna se vor desfasura in general normal, in cea mai mare parte a tarii.

In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna isi vor definitiva rasarirea (80-100%), continuandu-se aparitia frunzei a treia si infratirea (10-100%).

Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv.

Fenologic, rapita se va afla la rasarire (80-100%) si infrunzire (6-15 frunze), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

In toate plantatiile, pomii fructiferi isi vor definitiva maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, speciile fiind bine adaptate la conditiile de iernare. La vita de vie se va continua starea de repaus vegetativ, in majoritatea podgoriilor.

In general, lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari, etc.) se vor desfasura normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Pentru perioada 3 – 9 decembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Finalizarea araturilor adanci de toamna;
  • Continuarea verificarii sistematice a viabilitatii plantelor la cerealierele de toamna;
  • Administrarea ingrasǎmintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamnǎ semanate in epoca optima;
  • Lucrǎri de intretinere in plantatiile pomicole si viticole

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE