Prognoza agrometeorologica pentru perioada 6 – 12 octombrie 2015. La culturile de toamna, ritmurile de vegetatie se vor desfasura normal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In primele zile ale perioadei 6 – 12 octombrie 2015 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul intervalului se va produce o racire a vremii, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, informeaza prognoza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 10…20°C la inceputul perioadei, mai ridicata cu 1…5°C in raport cu mediile multianuale si 5…15°C in restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1…4°C, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 10…24°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre 0…15°C pe intreg teritoriul agricol, posibil mai scazuta in depresiuni, unde local vor fi conditii de producere a brumei.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori intre 11…21°C in majoritatea zonelor de cultura, optime pentru continuarea insamantarilor de toamna si desfasurarea fazelor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la culturile infiintate pana la aceasta data.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 6 – 12 octombrie 2015

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de apa se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Banat, Crisana, Maramures, Transilvania si Oltenia, pe suprafete extinse din Muntenia, izolat in vestul Moldovei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) se vor inregistra in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, nord-estul si centrul Munteniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 6 – 12 octombrie 2015

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de toamna, ritmurile de vegetatie se vor desfasura in general normal, in special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. Totodata, local in zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi incetinite temporar, pe fondul valorilor termice mai scazute din aer si sol comparativ cu normalul perioadei. Starea de vegetatie a cerealierelor de toamna se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

Culturile de orz si grau de toamna semanate in perioada optima vor inregistra germinarea, rasarirea (10-100%) si aparitia primelor frunze (10-20%).

Sub aspect fenologic, rapita va parcurge fazele de germinare, rasarire (10- 100%) si dezvoltarea aparatului foliar (3-6 frunze).

Floarea-soarelui se va recolta de pe ultimele suprafete agricole, la nivelul intregii tari.

La porumb vor predomina maturitatea deplina (70-100%) si recoltarea, in majoritatea zonelor de cultura.

In principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla la ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful la maturitatea tehnologica si recoltare.

In plantatiile pomi-viticole se va inregistra acumularea zaharurilor, coacerea si maturarea fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea si inceputul ingalbenirii frunzelor.

Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport si depozitare, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura pe ansamblu normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Pentru perioada 6 – 12 octombrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20
  • octombrie), in special in zonele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului;
  • Lucrari de intretinere in vii si livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE