Prognoza agrometeorologica pentru perioada 9 – 15 decembrie 2015: inghet la sol si seceta

Facebook
Twitter

Sub aspect termic, in acest interval va predomina o vreme in general normala, in aproape toata tara.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -3…7°C, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 0…10°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -6…5°C la nivelul intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului superficial la sol.

Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale si intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Local in nordul Moldovei si sud-vestul Transilvaniei se vor inregistra deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna se vor desfasura in general normal, in cea mai mare parte a tarii.

In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna isi vor definitiva rasarirea (80-100%), continuandu-se aparitia frunzei a treia si infratirea (10-100%).

Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv.

Fenologic, rapita se va afla la rasarire (80-100%) si infrunzire (6-15 frunze), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

In toate plantatiile, pomii fructiferi isi vor definitiva maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, speciile fiind bine adaptate la conditiile de iernare. La vita de vie se va continua starea de repaus vegetativ, in majoritatea podgoriilor.

In general, lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari etc.) se vor desfasura normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate:

  • Finalizarea araturilor adanci de toamna;
  • Continuarea verificarii sistematice a viabilitatii plantelor la cerealierele de toamna;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere in plantatiile pomicole si viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE