Perioada 13 – 19 noiembrie 2015 se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 2…16°C, valori mai ridicate cu 1…8°C comparativ cu normele climatologice, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 5…21°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -2…10°C in majoritatea regiunilor agricole, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 5..12°C, optime desfasurarii proceselor vegetative ale speciilor de toamna.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale insotite de intensificari temporare ale vantului, pe intreg teritoriul agricol al tarii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 13 – 19 noiembrie 2015

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafete extinse din Dobrogea, estul si nordul Moldovei, estul Munteniei, nord-estul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si izolat puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 13 – 19 noiembrie 2015

Pe fondul mentinerii temperaturilor maxime ridicate din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna se vor desfasura in general normal in aproape toata tara, iar pe terenurile agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi mai intense, starea de vegetatie a culturilor fiind pe ansamblu buna si medie.

Culturile de orz si grau de toamna, in functie de data semanatului si agrotehnica aplicata se vor afla in fazele de germinare, rasarire si aparitie a frunzei a treia (30-100%), cele mai avansate in vegetatie fiind culturile semanate in perioada optima aflate in faza de infratire (10-70%).

Rapita isi va continua in bune conditii dezvoltarea aparatului foliar (6-14 frunze), la nivelul intregului teritoriu agricol, iar la culturile infiintate tardiv se va inregistra rasarirea (50-100%).

La pomii fructiferi si vita de vie se vor inregistra maturarea lemnului/cordelor, ingalbenirea si caderea frunzelor, acestea fiind in general bine adaptate la conditiile de iernare. Totodata, izolat se va putea semnala faza de repaus vegetativ, in majoritatea plantatiilor.

Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de toamna (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, fertilizari, etc), la scara intregii tari.

Pentru perioada 13 – 19 noiembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate

  • Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale si continuarea araturilor adanci de toamna;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna infiintate in epoca optima;
  • Aplicarea tratamentelor fito-sanitare si efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole.