Vremea mai rece decat in mod obisnuit de la inceputul intervalului 1 – 6 noiembrie 2015 va intra intr-un proces de incalzire treptata, aceasta devenind normala sub aspect termic, in aproape toata tara, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -2…12°C, la inceputul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…4°C si 0…14°C in restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 8…18°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre -12…9°C, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului superficial la suprafata solului.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 4…11°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii, limite optime parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamna semanate pana la aceasta data.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 1 – 6 noiembrie 2015

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Pe unele suprafete agricole din nordul si estul Moldovei, estul Munteniei, se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 1 – 6 noiembrie 2015

Regimul termic si hidric favorabil din aer si sol va imprima ritmuri in general normale de crestere si dezvoltare la culturile de camp in aproape toata tara, iar in zonele depresionare procesele vegetative se vor desfasura mai lent.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge germinarea-rasarirea (20-100%), precum si infrunzirea (2-6 frunze) si infratirea (10-30%) la culturile infiintate in epoca optima.

Functie de data semanatului, rapita isi va definitiva germinarea (100%), totodata continuandu-se rasarirea (10-100%) si infrunzirea (6-11 frunze), in majoritatea zonelor de cultura.

Sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va recolta pe ultimele suprafete.

In majoritatea plantatiilor pomi-viticole se vor inregistra fazele de maturare a lemnului/ coardelor, precum si ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, araturi, etc.).

Pentru perioada 1 – 6 noiembrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la speciile pomi-viticole;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si continuarea araturilor adanci de toamna;
  • Lucrari de intretinere in vii si livezi (tratamente fito-sanitare, lucrari de taiere si incorporarea gunoiului de grajd);
  • Administrarea ingrasamintelor cu azot si fosfor la culturile de toamna semanate in epoca optima.