Prognoza agrometeorologica pentru perioada 20 – 26 octombrie 2015

Facebook
Twitter

In primele zile ale perioadei 20 – 26 octombrie 2015 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul intervalului se va produce o racire treptata a vremii, aceasta devenind normala, la nivelul intregii tari, se arata in prognoza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 7…18°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C si 4…13°C in restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 9…21°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va oscila intre -2…14°C pe aproape intreg teritoriul agricol, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 5…17°C in cea mai mare parte a tarii, favorabila parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamna infiintate pana in prezent, precum si efectuarii lucrarilor de semanat.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale in majoritatea zonelor de cultura, iar izolat, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol. Local, se vor semnala intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 20 – 26 octombrie 2015

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in majoritatea zonelor de cultura ale tarii, cu exceptia unor suprafete agricole din nordul si estul Moldovei, sud-estul Dobrogei si estul Munteniei, unde se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si izolat puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 20 – 26 octombrie 2015

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de rapita, orz si grau de toamna vor evolua in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie in culturile infiintate in epoca optima, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe arealele agricole unde se mentin deficite de apa in sol.

Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla predominant in fazele de germinare-rasarire (10-100%), precum si formarea frunzei a treia (10-40%) la culturile infiintate in perioada optima.

In functie de data semanatului, cultura de rapita va parcurge germinarea (60-100%), rasarirea (30-100%) si cresterea aparatului foliar (5-10 frunze).

In principalele bazine specializate, la sfecla-de-zahar se vor continua uscarea aparatului foliar si maturitatea tehnologica, extinzandu-se suprafetele agricole in curs de recoltare.

La speciile pomi-viticole se vor inregistra maturarea lemnului, ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor si recoltarea fructelor de sezon.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, in aproape toata tara.

Pentru perioada 20 – 26 octombrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Urgentarea si chiar finalizarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi (tratamente fito-sanitare, lucrari de taiere si incorporarea gunoiului de grajd).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE