Prognoza agrometeorologica pentru perioada 15 – 21 octombrie 2015: ploi locale in majoritatea zonelor agricole

Facebook
Twitter

In perioada 15 – 21 octombrie 2015 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, la nivelul intregii tari. De asemenea, se intrevad ploi locale in majoritatea regiunilor agricole, iar izolat in sud-vestul tarii cantitatile de apa vor fi mai insemnate, se arata in prognoza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 7…18°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila 9…23°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului intre se va incadra intre 4…13°C pe aproape intreg teritoriul agricol, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 6…15°C, in cea mai mare parte a tarii, limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamna infiintate pana in prezent, precum si efectuarii lucrarilor de semanat.

Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale in majoritatea regiunilor agricole, iar izolat in sud-vestul tarii cantitatile de apa vor fi mai insemnate. Local se vor semnala intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 15 – 21 octombrie 2015

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-20 cm in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura ale tarii. Local in nordul si estul Moldovei, sud-estul si centrul Dobrogei, estul Munteniei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 15 – 21 octombrie 2015

Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de rapita, orz si grau de toamna vor evolua in general normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie in culturile infiintate in epoca optima, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe arealele agricole unde se mentin deficite de apa in sol.

Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla predominant in fazele de germinare-rasarire (10-100%), precum si formarea frunzei a treia (10-40%) la culturile infiintate in perioada optima.

In functie de data semanatului, cultura de rapita va parcurge germinarea (60- 100%), rasarirea (30-100%) si cresterea aparatului foliar (5-10 frunze).

In principalele bazine specializate, la sfecla-de-zahar se vor continua uscarea aparatului foliar si maturitatea tehnologica, extinzandu-se suprafetele agricole in curs de recoltare.

La speciile pomi-viticole se vor inregistra maturarea lemnului, ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor si recoltarea fructelor de sezon.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, in aproape toata tara.

Pentru perioada 15 – 21 octombrie 2015 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Urgentarea si chiar finalizarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi (tratamente fito-sanitare, lucrari de taiere si incorporarea gunoiului de grajd).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE