Sub aspect termic, in intervalul 9 – 15 ianuarie 2016 va predomina o vreme in general mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -3…9°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 0…12°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -5…10°C, in toate zonele de cultura.

Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. De asemenea, in vestul, nordul si centrul tarii, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. Totodata, in zonele joase de relief vor fi conditii de producere a fenomenului de ceata, asociata cu burnita.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 9 – 15 ianuarie 2016

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, cu exceptia unor suprafete din nordul si vestul Moldovei, unde izolat se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 9 – 15 ianuarie 2016

In aceste conditii, speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in continuare in starea de repaus vegetativ, indeosebi in zonele depresionare din nordul si centrul tarii. De asemenea, spre sfarsitul intervalului, datorita temperaturilor maxime ridicate din aer, la cerealierele de toamna vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative, indeosebi in zonele de campie.

Cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge formarea frunzei a treia si infratirea (20-100%), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
Sub aspect fenologic, la rapita se va continua faza de infrunzire (5-16 frunze), in majoritatea zonelor agricole.

Speciile pomi-viticole din toate plantatiile isi vor mentine starea de repaus vegetativ. In conditiile agrometeorologice prognozate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Pentru perioada 9 – 15 ianuarie 2016 se recomanda urmatoarele lucrari de specialitate:

  • Efectuarea controlului viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a evolutiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Aplicarea ingrasamintelor organice si continuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi.