Vremea se va mentine geroasa in majoritatea regiunilor agricole, iar in estul Transilvaniei si in nordul si centrul Moldovei, temperatura aerului va cobora local sub -15 grade, informeaza ANM.
Meteorologii au emis o atentionare cod galben de ninsori, intensificari ale vantului si temperaturi scazute pentru marea parte a tarii, valabila de luni, ora 18.00, pana marti, ora 12.00. In intervalul mentionat, aria ninsorilor va fi din nou in extindere si va cuprinse cea mai mare parte a tarii. Acestea vor fi in general slabe cantitativ, iar în Oltenia si Muntenia stratul de zapada nou depus va mai putea atinge pe arii restranse 10 cm. In Dobrogea si trecator in sud-estul Munteniei precipitatiile vor fi mixte si se va depune polei.
Culturile agricole vor avea de suferit si din cauza viscolului. De exemplu, in Oltenia si vestul Munteniei vantul va avea intensificari temporare, atingand la rafala 50…55 km/h, iar in sudul Banatului 60…70 km/h, viscolind zapada, mai precizeaza ANM.
Potrivit prognozei agrometeorologice valabile pana la data de 6 ianuarie, rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. In nordul si izolat in vestul Moldovei, precum si in sud-vestul Transilvaniei se vor mentine deficite moderate de apa in sol.
Temperatura aerului ora 09.00, 04.01.2016 (sursa ANM)
In conditiile agrometeorologice mentionate, speciile de camp si pomi-viticole vor intra treptat in stadiul de repaus vegetativ, in toate regiunile agricole ale tarii. Totodata, pe fondul temperaturilor minime din aer scazute, situate sub pragurile biologice critice (-7…-10…-15°C) de rezistenta a plantelor, pe suprafetele agricole fara strat protector de zapada sau cu strat superficial, la speciile de rapita, orz si grau de toamna va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificari si degeraturi ale varfului frunzelor, in special la culturile insuficient calite si nepregatite pentru rezistenta la temperaturile scazute de pe parcursul iernii.
Fenologic, culturile de orz si grau de toamna va inregistra formarea frunzei a treia si infratirea (10-100%), in toate zonele de cultura.
Rapita semanata in epoca optima se va afla in faza de infrunzire (6-16 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu buna si medie.
La nivelul intregii tari, pomii fructiferi si vita de vie isi vor mentine stadiul de repaus biologic.
Conditiile agrometeorologice prognozate vor permite desfasurarea normala a lucrarilor agricole in camp (fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi).
Recomandari de specialitate:
- Continuarea efectuarii controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita de vie;
- Lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole.