Cum puteti depune la APIA cererile de sprijin pentru depozitarea privata a carnii de porc

Facebook
Twitter

Din aceasta saptamana, crescatorii de suine au posibilitatea sa depuna la APIA cereri privind depozitarea privata a carnii de porc, conform Regulamentul european (UE) 2015/2334.

Depozitarea privata a carnii de porc reprezinta un ajutor acordat, in situatia in care, pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta asa cum este acesta stabilit prin Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 (1 509,39 EUR/tona), si are un impact negativ semnificativ in sector.

Ajutorul se acorda operatorilor care, intr-un termen determinat, retrag dupa piata o cantitate fixata in prealabil, de carne de porc, proaspata, pe care o congeleaza si o mentin in stoc, fara schimbarea depozitului, pe o perioada prevazuta intr-un contract.

Perioada de stocare, conform Regulamentelor Comunitare, poate fi de 90, 120 sau 150 de zile.

In conformitate cu Regulamentul CE nr. 826/2008, operatorii pot depune o oferta in cazul in care a fost deschisa o licitatie de catre CE sau o cerere de sprijin in cazul in care prin Regulamentul (CE) este stabilita o valoare in avans pentru sprijinul acordat la depozitarea privata a carnii de porc.

Cantitatea minima la care se refera o oferta / cerere este de 10 tone in cazul produsului dezosat si 15 tone in cazul produsului cu os.

Potrivit APIA, garantiile aplicabile pentru aceasta masura de sprijin sunt de doua tipuri: garantia aferenta cererii sau garantia aferenta unei cereri de avans.

Cine poate beneficia de acest ajutor

Pot beneficia de ajutor la stocarea privata a carnii de porc, toate persoane fizice autorizate, II, IF sau juridice, platitori de TVA, denumiti in continuare „operatori”, stabiliti pe teritoriul Comunitar si care:

  • desfasoara activitatea in sectorul carnii si/sau cel al cresterii animalelor si sunt inscrisi in Registrul Comertului;
  • dispun in vederea stocarii de instalatii corespunzatoare autorizate sau au incheiate cu terti autorizati contracte de depozitare in acest sens.
  • dispun de autorizatie sanitar – veterinara.

Cererea de participare la masura de ajutor acordat la depozitare privata a carnii de porc se depune la sediul APIA.

Pe site-ul oficial al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, sectiunea „Masuri de Piata”, subsectiunea „Carne” poate fi consultat materialul „Aspecte generale privind derularea masurii de depozitare carne de porc”.

Pentru precizari suplimentare, beneficiarii pot contacta APIA la adresa de e-mail zootehnie.apia@apia.org.ro sau la numarul de telefon: 021.200.50.26.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE