Astazi este ultima zi in care puteti depune la APIA cererile de plata pentru subventionarea motorinei, pe trimestrul IV

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cererile de plata privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura, aferenta trimestrul IV al anului 2015, se pot depune pana la 1 februarie, inclusiv, potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura, a carei valoare unitara este de 1,7975 lei/litru.

Beneficiarii ajutorului de stat achizitioneaza cantitatile necesare de motorina si solicita documentele fiscale de vanzare emise de furnizori pe numele acestora, in vederea efectuarii lucrarilor mecanizate in agricultura in trimestrul IV al anului 2015, in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare.

„Beneficiarii nu trebuie sa fie in dificultate financiara, definite in sensul Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor aflate in dificultate, publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 244 din 1 octombrie 2004, respectiv intreprinderi ce constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciara sau lichidare si sa nu fi fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata, conform prevederilor legale in vigoare”, se arata in comunicatul APIA.

Cererile de plata se depun insotite de documentele prevazute de Hotararea Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura si OMADR 1727/2015 pentru aprobarea procedurilor specifice de implementare si control pe sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare.

In luna decembrie a anului 2015, a fost finalizata verificarea cererilor trimestriale de solicitare a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, aferente trimestrului III, iar, dupa finalizarea verificarilor, cantitatea totala determinata a fost de 138,24 milioane de litri, echivalent a 248,51 milioane de lei.

Potrivit APIA, din suma totala alocata in anul 2015, in cuantum de 377,47 milioane de lei, pentru trimestrul I si II al anului 2015 a fost decontata suma de 248,32 milioane lei, diferenta de 129,14 milioane lei fiind alocata trimestrului III.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE