Afaceri de familie: drumul de la cercetare la profit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul 1993, Romulus Razvan Oprea, cercetator stiintific la Institutul de Cercetare si Productie a Cartofului (ICPC) Brasov, s-a intors in satul natal Zabala, judetul Covasna, ca sa-si incerce puterile in activitatea de producer a cartofului pentru samanta si pentru consum. Avea experienta de laborator in ceea ce priveste cultura in camp, si in producerea de samanta.

„Trecerea din sistemul de stat in sistemul privat este un pas destul de mare. M-am aruncat in valuri fara sa stiu ce ma  asteapta”, isi aminteste Romulus Razvan Oprea, citat de publicatia Romania Rurala.

In calitate de tanar fermier s-a folosit inca de la inceput de avantajul cunostintelor dobandite in practica de cercetare. A contat in activitatea sa pe oameni din zona, priceputi in cultura cartofului, recrutati cu ceva dificultate, in contextul deficitului de personal dedicat domeniului.

A inceput cu un hectar cultivat cu cartofi din samanta de la institutul unde lucrase, avand posibilitatea de a achita costul dupa recoltare. Ulterior, fermierul a inmultit suprafetele cultivate, ajungand sa lucreze in  prezent aproximativ 150 de hectare.

„Cartoful este o cultura care te prinde. Logistica este deosebita, iar investitiile pe masura”, spune Romulus Razvan Oprea.

Astazi, la ferma familiei Oprea lucreaza personal calificat si specializat in mecanizare agricola, comert si desfacere. Ferma condusa de Romulus Oprea are in exploatare si 540 ha pe raza comunelor Zabala, Catalina si Borosneu Mare, toate din judetul Covasna. Majoritatea terenurilor cultivate sunt arendate de la persoane fizice.

Cercetare aplicata pe campul semanat cu cartofi

Inginerul Romulus Oprea practica in continuare si meseria deprinsa la ICPC Brasov – face in mod consecvent cercetare aplicata in conditii de camp. Testeaza soiuri, tehnologii noi si substante de protectie, urmarind indeaproape evolutia cartofului de samanta si de consum. Are deci posibilitatea sa compare activitatea de cercetare in camp cu cercetarea stiintifica de laborator.

Romulus Razvan Oprea considera ca „teoria ca teoria, dar practica te omoara” – teoria ar trebui sa se ia dupa practica si nu invers.

Evolutia afacerii

Romulus Oprea a pornit afacerea investind mai intai bani proprii. Primul tractor si primele utilaje le-a  cumparat in anul 1993 din Romania, cu ajutorul unui credit bancar pentru fermieri, cu dobanda 15%.

Fonduri europene a accesat abia mai tarziu. In 2010 a elaborat si depus proiectul „Modernizare ferma  agricola in comuna Zabala, judetul Covasna”, prin PNDR 2007 – 2013, respectiv pe masura 121  „Modernizarea exploatatiilor agricole”. Prin acest proiect, pe langa achizitionarea de tractoare si utilaje agricole de ultima generatie, a construit si un depozit ultra-modern pentru pastrarea cartofilor, avand o capacitate de 2.400 de tone in vrac si dotat cu sistem de ventilatie automatizata.

Tot in acest depozit exista o celula de 1.000 de tone cu refrigerare, in asa fel incat sa se poata pastra cartoful, atat cel de samanta cat si cel de consum, in perioadele cu temperaturi ridicate ale anului. Pe langa acest depozit, ferma lui Romulus Oprea detine si alte capacitati de pastrare a cartofului pentru inca 1.800 de tone, utilate cu ventilatie controlata manual, si silozuri pentru cereale, dotate cu ventilatie mecanica, pentru  circa 700 de tone.

Solutie pentru valorificarea cartofului

Una dintre principalele probleme ale producatorilor de cartof este valorificarea productiei. Marile magazine pretind o aprovizionare ritmica pe tot parcursul sezonului, iar Romulus Oprea poate satisface aceasta cerinta tocmai datorita faptului ca are spatii de depozitare si posibilitatea de a-si vinde marfa in ritmul pretins de supermarket.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE