Prognoza agrometeorologica 26 ianuarie – 1 februarie 2016: vreme mai calda in majoritatea zonelor agricole

Facebook
Twitter

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei 26 ianuarie – 1 februarie 2016 va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii, informeaza ANM.

Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -7…4°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si -3…10°C in restul intervalului, valori mai ridicate cu 1…8°C in raport cu normalul perioadei, la nivelul intregului teritoriu agricol.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre -3….14°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -10…5°C, in aproape toata tara, local fiind conditii de producere a inghetului la sol.

Se intrevad precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. Local, in zonele joase vor fi conditii de producere a cetii.

Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 26 ianuarie – 1 februarie 2016

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Izolat in nordul si vestul Moldovei, se vor inregistra deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata).

Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 26 ianuarie – 1 februarie 2016

La culturile de camp si speciile pomi-viticole se va continua repausul vegetativ, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine pe ansamblu medie si buna, iar in semanaturile intarziate fenologic, precum si in culturile afectate de temperaturile scazute din perioadele anterioare, starea de vegetatie se va prezenta medie si slaba.

Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge formarea frunzei a treia si infratirea (20-100%), in toate zonele de cultura.

Cultura de rapita semanata in epoca optima isi va continua infrunzirea, plantele avand in medie 4-13 frunze.

Speciile pomicole si viticole isi vor continua starea de repaus biologic, in toate plantatiile.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Recomandari de specialitate in perioada 26 ianuarie – 1 februarie 2016:

  • Continuarea efectuarii controlului biologic pentru determinarea viabilitatii plantelor la speciile de toamna, precum si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE