Ministerul Apelor si Padurilor a decis ca anumite entitati din domeniul forestier sa se organizeze in doua grupuri de lucru pentru a analiza principalele probleme din acest sector, noteaza Agerpres.
Dupa ce s-a intalnit cu mai multi reprezentanti ai proprietarilor si administratorilor de paduri, membrii ai sectorului de exploatare a lemnului dar si reprezentanti ai industriei de prelucrare primara, ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes a decis infiintarea acestor grupuri de lucru.
„In urma parcurgerii etapelor de consultari, specialistii ministerului si participantii la dezbateri au identificat trei tipuri de probleme: probleme cu caracter general (de exemplu, cele legate de finantare si cadru legal), probleme cu caracter regional (specifice unor zone, cum ar fi tipul de proprietate) si probleme punctuale. Pentru solutionarea celor constatate, factorii implicati au convenit crearea a doua grupuri de lucru, coordonate de Ministerul Apelor si Padurilor, care vor fi formate din reprezentanti ai proprietarilor de paduri si ai administratorilor de ocoale silvice private, specialisti ai Romsilva, reprezentanti ai sectorului de exploatare si prelucrare a lemnului si industriei mobile”, se precizeaza in comunicatul emis de minister.
Consultarile cu membrii industriei lemnului au avut loc intre 17 februarie si 3 martie 2018, in municipiile Ramnicu Valcea, Pitesti, Bistrita si Suceava.
Structura grupurilor de lucru
Grupurile de lucru nou formate vor reuni membrii din ai entitatilor forestier din diferite regiuni ale tarii. Astfel, primul grup de lucru va cuprinde reprezentanti ai Regiunilor de Dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est si Centru, iar cel de-al doilea grup va reuni membrii din Regiunile de Dezvoltare: Vest, Vest-Oltenia si Sud-Muntenia.
Cele doua grupuri de lucru sunt coordonate in mod direct de catre Ministerul Apelor si Padurilor, urmand ca dupa finalizarea analizei sa se redacteze un singur raport cu recomandarile si propunerile reiesite, raport ce va fi prezentat ministrului .