Fermier, caut angajat c contract de munca temporara

Parlamentul European verifica situatia sezonierilor din agricultura

Facebook
Twitter

Dupa ultimele informatii aparute in spatiul public despre conditiile de munca pe care muncitorii sezonieri trebuie sa le accepte in tarile din vestul Europei, Comisia pentru Munca si Afaceri Sociale din Parlamentul European a demarat mai multe verificari, pentru a se asigura ca acestora nu le sunt incalcate drepturile.

„Ca urmare a posibilelor informatii ingrijoratoare despre situatia precara cu care se confrunta sute de mii de angajati transfrontalieri si sezonieri in UE, eurodeputatii vor dezbate cu Josip Aladrović, ministrul croat al Muncii si Pensiilor, cu Nicolas Schmit, comisar UE pentru Locuri de munca si Drepturi sociale, si cu Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autoritatii Europene a Muncii, despre modalitati de protejare a drepturilor la munca, a sanatatii si sigurantei acestor angajati esentiali in timpul pandemiei”, anunta Parlamentul European.

„Angajati din Romania si din alte state est-europene membre UE furnizeaza forta de munca esentiala in ferme din Germania, Franta si alte state membre si asigura securitatea alimentara in Europa. Alti muncitori, spre exemplu din Slovacia, ofera servicii sociale si de ingrijire pe termen lung pentru batrani, in Austria si in alte state membre. Comisia Europeana a emis norme pentru a asigura ca angajatii mobili din cadrul UE care se califica pentru a fi personal esential in combaterea Covid-19 pot ajunge la locurile de munca. Sectorul agricol-alimentar este un domeniu-cheie inclus in aceste norme, mai ales la capitolul angajati sezonieri”, explica Parlamentul UE.

„Eurodeputatii vor analiza situatia lor pentru a verifica daca, asa cum s-a relatat, sunt aplicate doar putine sau nicio masura de prevenire a infectarii cu noul coronavirus in aceste locuri si daca le sunt incalcate drepturile in privinta timpului de lucru, orelor suplimentare si platii salariilor prin incalcarea legislatiei UE”, subliniaza PE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE