Iohannis, discutie cu seful Consiliului European: este necesar ca alocarile financiare pentru agricultura romaneasca sa fie mai consistente

Facebook
Twitter

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonica cu presedintele Consiliului UE, Charles Michel, in cadrul careia s-a discutat despre necesitatea ca UE sa ajunga cat mai rapid la un acord final pentru viitorul buget multianual.

„Presedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, o convorbire telefonica cu Presedintele Consiliului European, Charles Michel, in vederea pregatirii reuniunii Consiliului European care va avea loc vineri, 19 iunie a.c., in format de videoconferinta. Discutia a vizat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit si Planul de redresare economica, propuse recent de catre Comisia Europeana. (…) Acest buget ar trebui sa fie substantial, echilibrat si capabil sa raspunda nevoilor tuturor statelor membre. Presedintele Klaus Iohannis a insistat ca alocarile pentru Romania sa fie cat mai consistente atat pentru politica de coeziune, cat si pentru agricultura, mai ales in actualul context economic dificil, aceste politici fiind absolut necesare pentru stimularea investitiilor pe termen lung. Presedintele Romaniei a reiterat faptul ca aceste politici, care si-au dovedit viabilitatea si importanta, raman relevante mai ales in situatia actuala, fiind principalele instrumente in reducerea decalajelor de dezvoltare intre statele membre ale Uniunii”, se mai arata intr-un comunicat emis de Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, referitor la politica de coeziune, Iohannis a solicitat, de asemenea, o mai mare flexibilitate in absorbtia sumelor alocate acestei politici.

„Astfel, presedintele Romaniei a sustinut cresterea transferurilor intre diferitele fonduri, o concentrare adecvata nevoilor reale ale tarii noastre, mentinerea ratelor de co-finantare si pre-finantare din actuala perioada de programare 2014-2020, precum si pastrarea actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani. Cu privire la Politica Agricola Comuna, presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru suplimentarea pentru Romanei a alocarilor pentru dezvoltare rurala. In ceea ce priveste platile directe, presedintele Romaniei a solicitat continuarea procesului de convergenta externa a acestora, astfel incat sumele acordate fermierilor romani din bugetul Uniunii sa fie cat mai apropiate de cele din statele Europei de Vest”, se arata in document.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE