septembrie 17, 2021

Comisia Europeana verifica modul in care autoritatile romane i-au controlat pe producatorii si procesatorii de lapte. Care este motivul verificarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cadrul programului de audit planificat al Directiei Generale Sanatate si Siguranta Alimentara (DG Sanatate si Siguranta Alimentara) se va desfasura, in perioada 7-16 decembrie 2020, in sistem videoconferinta, Misiunea de audit a Comisiei Europene (DG-SANTE)/2020-6934.

Obiectivul principal al auditului este evaluarea controalelor oficiale privind siguranta laptelui si a produselor din lapte efectuate de catre autoritatile competente din Romania.

Expertii misiunii de audit vor evalua sistemul de controale oficiale pe intregul lant al laptelui, fiind vizate mai multe aspecte, dintre care mentionam: prioritizarea, planificarea, organizarea si efectuarea controalelor oficiale privind siguranta laptelui si a produselor din lapte; controalele oficiale pentru verificarea cerintelor de sanatate si de igiena pentru producerea laptelui crud; controalele oficiale pentru stabilirea criteriilor microbiologice si a nivelurilor maxime admise de reziduuri si contaminanti in lapte si produse lactate; verificarea eficientei controalelor oficiale, inclusiv activitati de urmarire (follow-up) si masurile aplicate in cazul constatarii unor neconformitati; implementarea cerintelor relevante ale legislatiei europene cu privire la producerea laptelui crud si a produselor lactate, inclusiv igiena, siguranta si trasabilitatea alimentelor; implementarea permanenta a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Sistemul de Analiza a Riscurilor in Punctele Critice de Control), precum si testarea prin analize microbiologice.

Misiunea de audit se va desfasura sub forma a 5 reuniuni de lucru in sistem video/teleconferinta dupa cum urmeaza:

in data de 7 decembrie 2020, va avea loc reuniunea de deschidere a misiunii;

in zilele de 8,10 si 14 decembrie 2020, inspectorii DG(SANTE) vor purta discutii cu reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj, Suceava si Botosani;

in data de 16 decembrie 2020, va avea loc reuniunea de inchidere a misiunii de audit si prezentarea concluziilor preliminare.

Mentionam ca, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a organizat de la debutul pandemiei de COVID-19, mai multe videoconferinte cu reprezentanti ai operatorilor din domeniul alimentatiei publice, inclusiv cu operatori din industria laptelui, pentru a veni in sprijinul acestora si a-i informa in timp util asupra masurilor pe care trebuie sa le intreprinda.

Printre masurile care trebuie aplicate de operatorii din acest domeniu se numara: verificarea starii de intretinere a tuturor spatiilor, echipamentelor si ustensilelor necesare pentru desfasurarea activitatilor permise, revizuirea planurilor de igienizare si dezinfectie, in sensul cresterii frecventei acestor actiuni si a realizarii lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de produse, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfectii alimentare si instruirea personalului lucrator privind regulile generale de igiena necesare obtinerii de produse alimentare sigure, precum si cele suplimentare de prevenire a raspandirii virusului SARS – CoV2.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE