Ministrul Oros: trebuie sa dezvoltam o piata publica puternica, pentru a-i sustine pe fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a explicat din nou ca cea mai buna modalitate prin care poti fi sustinuti fermierii este prin crearea unei piete publice puternice, precizand ca deja au fost facute modificari pentru a demara achizitiile publice locale , pentru ca edilii sa poata achizitiona produse agroalimentare locale, pentru tot necesarul din localitatile pe care le administreaza.

„Trebuie sa-i sprijinim pe fermierii romani sa-si vanda produsele si de aceea trebuie sa dezvoltam o piata publica locala puternica. Am inceput modificari in ceea ce priveste achizitiile publice locale, trebuie ca edilii sa aiba posibilitatea sa achizitioneze, pentru toate nevoile din localitatile lor, produse agroalimentare locale. Avem in vedere, ca principale prioritati ale Programului National Strategic (PNS) pe termen scurt, incepand din anul 2021, reteaua de colectare, depozitare, procesare si si depozitare a produselor romanesti, care se va realiza in jurul a opt centre regionale la care ii conectam pe toti cei care doresc (depozitele fermierilor, ale cooperativelor n.red), pentru ca vom sprijini preponderent si vom finanta consistent partea de procesare si depozitare, pentru ca si micii producatori sa devina rapid competitivi”, a mai spus Adrian Oros.

Ministrul a vorbit din nou si despre cele mai mari probleme cu care se confrunta fermierii la momentul actual, respectiv seceta extrema „cum nu a mai fost in ultimii 50 de ani”, dar si fenomenele meteo recente care au produs pagube insemnate in agricultura.

„O alta prioritate a PNS este grantul pentru achizitionarea de echipamente in irigatii, pentru ca am observat ca si acolo unde am reusit sa introducem apa pe canale, unii fermieri nu au suficiente echipamente pentru irigatii. Exista un program national, s-au facut primii pasi in ultimii ani, dar sumele alocate, de 170.000.000 de lei pe an, au fost insuficiente. Trebuie o finantare mai consistenta. Pentru sistemul national antigrindina trebuie ca pana in anul 2024 sa cuprindem toata suprafata agricola a tarii, pentru a fi protejata. Strategia de gestionare a apei am vrut sa o lansam aici, pentru ca in urma cu cateva luni mi-a fost prezentat un studiu al fermierilor timiseni din care am aflat ca in Banat, inca din secolul XVIII erau lucrari de drenaj si desecare. Am inteles din acel studiu ca sunt foarte importante si lucrarile de combatere a desertificarii”, a adaugat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE