In intervalul 18-22.01.2021, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti au efectuat controale oficiale la nivelul unitatilor de destinatie (centre de ambalare oua, unitati de depozitare oua, carne de pasare, unitati de procesare oua, unitati de procesare carne de pasare, unitati de transare carne de pasare, unitati de reambalare), pentru a verifica modul in care sunt respectate conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de catre operatorii din sectorul alimentar. Normele supuse verificarii se refera la producerea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea carnii de pasare si a oualor provenite din comertul intracomunitar si import, precum si de la unitati din Romania.
In perioada mentionata au fost efectuate la nivel national un numar de 168 de controale oficiale, dupa cum urmeaza:
– 23 de centre de ambalare oua ;
– 67 de unitati de depozitare oua, carne de pasare;
– 2 unitati de procesare oua;
– 12 unitati de procesare carne de pasare;
– 4 unitati de transare carne de pasare;
– 2 unitati de reambalare ;
– 58 de unitati inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor care au receptionat carne de pasare, oua de la unitati autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, provenite din schimburi intracomunitare/import (15 depozite alimentare, 8 supermarketuri, 30 de magazine alimentare, 4 carmangerii, o macelarie).
Cu ocazia acestor controale oficiale au fost identificate deficiente care nu au impus aplicarea de masuri in conformitate cu legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in vigoare, dupa cum urmeaza:
– depozitul de produse finite igienizat necorespunzator si burduful din zona de livrare partial desprins la un centru de ambalare oua (judetul Calarasi);
– registrul privind evidenta intrarilor de produse din UE si tari terte nu este completat la zi, contractul expirat cu unitatea specializata de neutralizare SNCU la un depozit frigorific (judetul Hunedoara);
– nu sunt pastrate toate evidentele cu privire la monitorizarea temperaturilor in timpul transportului la un depozit frigorific (judetul Hunedoara);
– sterilizator care nu functiona in conditii corespunzatoare, paviment partial deteriorat in zona de receptie materie prima, zona desinata tratamentului termic igienizata necorespunzator, la o unitate de procesare carne de pasare (judertul Calarasi);
Din analizarea datelor transmise de catre DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti reiese faptul ca pe teritoriul Romaniei au fost derulate schimburi intracomunitare cu carne de pasare si oua, care au avut ca tara de origine state membre ale Uniunii Europene (Austria, Polonia, Ungaria, Germania, Croatia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Italia Olanda, Danemarca), precum si din tari terte (Marea Britanie, Brazilia, Ucraina).
Precizam faptul ca actiunea de intensificare a controalelor oficiale in sectorul avicol, in contextul evolutiei la nivel international a gripei aviare inalt patogene, se va desfasura pe tot parcursul anului curent.