Organizatia Viei si Vinului: productia de vin a Romaniei, cu 7% mai mica in acest an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest an, productia de vin a Romaniei a scazut cu 7% comparativ cu 2019 si a ajuns la 3,6 milioane de hectolitri, arata datele emise de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV).

„Tari precum Romania (3,6 milioane hectolitri) si Grecia (2 milioane hectolitri) au inregistrat o evolutie negativa atat in raport cu 2019 (minus 7%, respectiv minus 2%) cat si cu media din ultimii cinci ani (minus 12%, respectiv minus 17%)”, precizeaza OIV.

La nivel global, OIV estimeaza ca productia de vin va ramane sub media din ultimii cinci ani, afectata de volumele reduse din America de Sud si Uniunea Europeana. Astfel, productia mondiala de vin se va situa in acest an intre 253,9 si 262,2 milioane hectolitri, punctul de mijloc al acestui interval fiind 258 milioane hectolitri.

Conform acestor estimari, 2020 va fi al doilea an consecutiv in care productia mondiala de vin va fi sub media multianuala, dupa ce in 2018 a urcat la un nivel record de 294 milioane hectolitri.

„Aceasta nu trebuie considerata in mod necesar ca o veste negativa pentru sectorul vinului, avand in vedere contextul actual, unde tensiunile geopolitice, schimbarile climatice si pandemia de COVID-19 genereaza un nivel ridicat de volatilitate si incertitudine pe piata globala a vinului”, a informat OIV intr-un comunicat de presa.

OIV prognozeaza ca Uniunea Europeana, regiune ce include si primii trei producatori mondiali de vin, Italia, Franta si Spania, va inregistra in acest an un volum al productiei de 159 milioane de hectolitri, cu aproximativ 5% mai mare decat in 2019 dar cu toate acestea sub media multianuala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE