Noi modificari asupra definitiei de fermier activ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Expertii statelor membre reuniti in cadrul comitetului special pentru agricultura (ACS) au subliniat acordul incheiat saptamana trecuta de cele trei institutii ale UE cu privire la asa-numitul regulament Omnibus, care modifica regulamentul financiar care reglementeaza punerea in aplicare a bugetului UE, precum si 15 acte legislative sectoriale, inclusiv in domeniul agriculturii, potrivit unui buletin informativ LAPAR.

De exemplu, in ceea ce ii priveste pe tinerii fermieri, platile pentru acestea vor fi acordate timp de cinci ani de la data depunerii, atata timp cat depunerea a fost facuta in termen de cinci ani de la infiintarea fermei. In plus, statele membre pot creste platile tinerilor agricultori in primul pilon pana la 50% in cadrul plafoanelor existente.

In cazul platilor directe, se va produce o schimbare si asupra definitiei de fermier activ, mai exact aceasta distinctie dintre fermierii activi si cei inactivi devine facultativa, permitand astfel statelor membre, care au povara administrativa excesiva, sa-l intrerupa.

Pentru pasunile permanente, normele actuale sunt modificate astfel incat sa ofere o mai mare flexibilitate statelor membre in implementarea acestei cerinte.

Reducerea platilor: acordul confirma posibilitatea ca statele membre sa-si revizuiasca anual deciziile privind reducerea platilor directe.

Ecologizarea: zonele cultivate cu soiuri de plante cum ar fi argintgrass (miscanthus) si silphion (silphium perfoliotum), precum si terenurile ramase in urma pentru plantele melifere vor fi de asemenea considerate ecologice.

Totodata, in privinta sprijinului voluntar cuplat: statele membre vor putea sa-si revizuiasca decizia anual.

Mai mult, se noteaza simplificari ale normelor pentru programele operationale pentru fructe si legume, cote pentru vin si import.

Propunerea pentru o schema voluntara de reducere a productiei in perioade de criza nu a fost mentinuta, amanand astfel dezbaterea pe aceasta tema la viitoarea revizuire a PAC dupa 2020.

Instrumentul de stabilizare a veniturilor: in timp ce sprijinul legat de instrumentul general de stabilizare a veniturilor va continua sa fie declansat atunci cand venitul agricultorului scade cu mai mult de 30% din venitul sau mediu anual, pragul pentru noul instrument sectorial specific va fi de 20 %. In mod similar, sprijinul pentru contractele de asigurare care acopera, printre altele, pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile, va deveni disponibil atunci cand se distruge mai mult de 20% din productia anuala medie a agricultorului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE