Plati in avans pentru statele europene afectate de vremea nefavorabila

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a decis sa permita altor cinci state membre majorarea platilor in avans catre agricultorii din UE care au suferit din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile in acest an.

Primele luni ale anului 2017 au adus cu ele conditii climatice dificile si multi producatori au fost afectati de acestea. Agricultorii au inregistrat pierderi semnificative iar multi dintre ei au intampinat probleme in a continua ciclul agricol, din cauza lipsei de capital.

In aceste conditii, Comisia Europeana va permite Guvernelor din 15 state afectate sa plateasca subventiile  in avans si sa le majoreze in cuantum de 85% pentru platile compensatorii ale dezvoltarii rurale, respectiv 70% pentru platile directe.

Romania, beneficiara deja a acestei masuri

Desi initial, masura acordarii de subventii in avans a fost luata doar pentru 10 state, (Cehia, Belgia, Spania, Letonia, Lituania, Ungaria, Italia, Portugalia, Polonia si Finlanda), Comisia Europeana a revenit asupra decizii. Astfel, Irlanda, Marea Britanie, Croatia, Grecia si Romania vor beneficia si ele de plata subventiilor in avans iar sumele au inceput sa fie virate in conturile agricultorilor incepand cu 16 octombrie.

Platile in avans vor fi facute catre fermierii care au depus o cerere in acest sens in 2017, iar suma totala de plata valoreaza 41,2 milioane de euro.

Sursa fondurilor pentru acordarea finantarii

Numerosi fermieri si-au exprimat ingrijorarea pe retelele de socializare, incercand sa afle daca APIA are resursele necesare pentru a onora platile.  Datorita acestor controverse, APIA a eliberat un comunicat official, prin care explica provenienta fondurilor.

„Precizam ca 28,59 milioane de euro se platesc din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), iar diferenta de 13,51 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si cofinantare de la bugetul national”, anunta, printr-un comunicat, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca suma totala autorizata la plata, reprezentand avans aferent Campaniei 2017, este de 590,24 milioane euro pentru un numar de 594.393 fermieri care au depus Cerere unica de plata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE