Ministerul Agriculturii a publicat de curand un proiect de act normativ care modifica Ordinul 619/2015 privind subventiile acordate agricultorilor.

Printre noile modificari aduse Ordinului se afla si o serie de amendamente cu privire la calitatea semintelor folosite.

Verificarea utilizarii semintei certificate se face prin raportarea cantitatii de samanta utilizata inscrisa in factura de achizitie a semintei sau in bonul fiscal sau in adeverinta eliberata de fabrica de zahar cu care fermierul a incheiat contractul de producere a sfeclei de zahar sau in documentul oficial de certificare a lotului de samanta produsa de fermierul care solicita plata sau in avizul de expeditie al semintei de soia/lucerna eliberat de detinatorul soiului de soia/lucerna catre fermier, la suprafata parcelelor solicitate in cererea unica de plata pentru sprijinul cuplat la cultura respectiva, rezultat care se compara cu cantitatile minime de samanta necesare la hectar, prevazute in anexa nr. 4

Iata cantitatile minime de samanta necesare la hectar

Soia – 80/70 kg/ha

Lucerna 18/3 kg/ha

Mazare boabe pentru industrializare 100 kg/ha

Fasole boabe pentru industrializare 80 kg/ha

Canepa pentru ulei 4 kg/ha

Canepa pentru fibra – 20 kg/ha

Orez – 120 kg/ha

Samanta de cartof 1,5 t/ha pentru calibrul 25-35 mm; 3,5 tone pt 35 – 55 mm; 5,5 tone pentru 55-65 mm.

Sfecla de zahar 0,9 UG/ha

Cartofi timpurii, semitimpurii si de vara pentru industrializare 1,2 t/ha pentru calibrul mediu intre 28 si 35 mm inclusiv; 2.4 pentru calibrul mediu de peste 35 pana la 55 mm inclusiv; 4,2 t/ha pentru calibrul mediu de peste 55 pana la 65 mm inclusiv.

Calibrul mediu se calculeaza ca medie intre dimensiunea minima si maxima a semintei, pe lot, conform documentelor oficiale care mentioneaza calibrele semintelor, prevazute la art 48 lit c) si/sau la art 59 alin (3), dupa caz.

Share on Facebook