Acordarea subventiilor pentru agricultura sufera schimbari din 2019

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aflat la conferinta ,,PNDR 2014-2020” din cadrul targului INDAGRA, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Alexandru Potor a vorbit despre preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania in 2019 si cum aceasta oportunitate poate ajuta agricultura romaneasca, informeaza Agerpres.

In contextul in care Romania va prelua presedentia Consiliului Uniunii Europene in 2019, tara noastra va beneficia de o autoritate sporita in cadrul Consiliului European, fiind capabila de a propune noi masuri agricole, dar si de a modifica sistemul subventiilor, spre beneficiul si dezvoltarea agriculturii romanesti.

Intrebat cum va gestiona Romania presedintia Consiliului European pe partea de agricultura, Potor a mentionat ca deja se fac eforturi pentru „sustinerea in foarte bune conditii si cu perfomanta” a acestei preluari si ca Romania va avea resursele necesare in ceea ce priveste pregatirea unui program performant pentru perioada 2020-2027.

Mai mult decat atat, Potor a exemplificat si metoda prin care Romania planuieste sa gestioneze aceasta preluare, declarand ca ,, Exista 27 de grupuri de lucru tehnice in care ne pregatim sa avem expertii cei mai buni ai MADR, ai agentiilor de plati, in asa fel incat, dupa 2019, sa pregatim un program foarte bun pentru perioada 2020 — 2027’’.

Situatia subventiilor din 2018

Problema subventiilor a fost de asemnea abordata de Potor, iar acesta a mentionat ca se fac progrese in dezvoltarea unui ,,(…) program care sa raspunda cu adevarat nevoilor de dezvoltare ale Romaniei pe partea de agricultura, dezvoltare rurala si pescuit”.

Secretarul de stat a asigurat fermierii ca din 2018, anvelopa financiara din PNDR 2020 va fi pusa in totalitate la dispozitia fermierilor si tuturor celorlalti beneficiari. In prezent, din acest pachet s-a platit un total de 1,73 miliarde de euro catre fermieri sau alti beneficiari, suma provenind in mare parte din contributia Uniunii Europene dar si contributii de la bugetul de stat.

Faptul ca din 2018, anvelopa financiara PNDR 2020 va fi deblocata in totalitate reprezinta un lucru imbucurator pentru fermieri, in conditiile in care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit deja cereri de finantare in valoare de peste 6,8 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE