Ministrul Mediului, apel la populatie: ne supunem unui risc imens

Facebook
Twitter

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a facut un apel la populatie sa nu foloseasca focul pe miristi sau in paduri. Masura, necesara in conditiile in care in aceasta perioada exista un risc crescut de incendii, care ar afecta habitatele naturale.

„Dincolo de aceasta problema a secetei avem riscul producerii incendiilor de vegetatie, pe terenurile agricole, respectiv de extindere in zona forestiera sau, din pacate, de producere de incendii direct in paduri. Motiv pentru care am dispus, pe o parte, cresterea numarului de patrule din partea organelor si companiilor de silvicultura, adica RNP si ocoalelor silvice private, am cerut monitorizarea mai atenta a zonelor de liziera, pentru a preveni incendiile de litiera, acolo unde se pot produce aceste fenomene.

Am trimis la prefecturi o circulara prin care solicitam prefecturilor sa organizeze la nivelul autoritatilor locale sedinte de constientizare a riscurilor care sunt iminente si de apel catre populatie de a nu folosi focul in aceasta perioada nici pe terenurile agricole, nici in zona forestiera.

Expunem la un risc urias atat habitatele naturale, cat si padurea, in general”, a declarat Tanczos Barna, la Baile Tusnad, unde participa la lucrarile Universitatii de Vara „Tusvanyos”.

Acesta a subliniat ca doar in cursul zilei de joi au ars 1.200 de hectare de terenuri agricole si forestiere, motiv pentru care este nevoie de o atentie sporita in aceasta perioada.

„Am avut doar in ziua de ieri 1.200 de hectare arse de terenuri agricole si forestiere. Am avut un incendiu in Teleorman, un incendiu in Mehedinti, unul in Apuseni, in zona forestiera, acolo suprafetele sunt relativ mici.

Dar riscul este in continuare foarte mare.

Exista inca o statistica foarte trista. In martie, in acea perioada secetoasa de doua saptamani, cand toata lumea incerca sa scape de vegetatia uscata din toamna trecuta prin incendiere, am avut zece mii de hectare distruse in doar doua saptamani, dublu fata de intreaga perioada a anului trecut.

Deci este nevoie de foarte, foarte mare atentie si nu avem voie sa folosim focul in aceasta perioada nici pe camp, nici in padure”, a fost semnalul tras de ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE