Ministrul Mediului lauda SUMAL 2: ofera suficiente date pentru a impiedica taierile de arbori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sistemul SUMAL 2 functioneaza si ofera suficiente date pentru a impiedica evaziunea fiscala si taierile ideale de arbori, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Declaratia ministrului vine dupa o actiune desfasurata joi de echipe de politisti si procurori care au efectuat 83 de perchezitii domiciliare in 15 judete intr-un caz in care s-a incercat pacalirea sistemului informatic SUMAL.

“Despre actiunea de azi a politistilor si procurorilor care au efectuat in 15 judete 83 de perchezitii domiciliare intr-un caz de evaziune fiscala combinata cu acces ilegal la sistem informatic, fals informatic si eventuale taieri ilegale de arbori sau comert ilegal cu masa lemnoasa, sustinuti de Garda Forestiera.

Citeste si: Ministrul Daea: “Vaca trece prin mari greutati. A devenit dusmanul planetei”

Este o noua dovada a faptului ca sistemul SUMAL 2 functioneaza, ofera suficiente elemente pentru a impiedica evaziunea fiscala si taierile ilegale de arbori.

Este un avertisment la adresa tuturor celor care cred ca SUMAL 2 nu ofera suficient sprijin pentru a ajunge la urmariri penale si la condamnari penale”, a subliniat ministrul Mediului intr-o declaratie video.

Potrivit acestuia, SUMAL 2 este un sistem informatic care pastreaza toate informatiile si de unde se pornesc din ce in ce mai multe actiuni de control.

“Aceasta actiune impotriva unui sistem organizat este o buna dovada a faptului ca si noua Garda forestiera nationala, care va avea un serviciu special dedicat acestor cercetari, va oferi un sprijin util unitatilor de politie si procurorilor pentru a descoperi aceste fapte ilegale”, a mai spus Barna Tanczos.

Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Suceava, Ionut Epureanu, politisti ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, in colaborare cu politisti din cadrul Brigazilor de combatere a criminalitatii organizate din Iasi, Bacau, Alba, Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Oradea, Timisoara si al serviciilor de combatere a criminalitatii organizate Arad, Bistrita, Botosani, Vrancea, Dambovita, Ialomita, Ilfov, Satu Mare si Teleorman, au efectuat, joi dimineata, perchezitii domiciliare pe linia combaterii ilegalitatilor din domeniul silvic si a criminalitatii informatice, in municipiul Bucuresti (5) si in judetele Suceava (55), Alba (1), Constanta (1), Craiova (1), Galati (1), Oradea (3), Timisoara (1), Arad (1), Botosani (2), Buzau (4), Dambovita (2), Ialomita (2), Ilfov (1), Satu Mare (1) si Teleorman (2).

Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale din Politia Romana.

Activitatile au beneficiat de sprijinul jandarmilor Gruparii Mobile de Jandarmi “Alexandru cel Bun” Bacau si al mai multor inspectorate de politie si jandarmi din tara.

SUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilitatii materialelor lemnoase – a fost pus in functiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementeaza functionarea acestuia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE