lemn de foc

Ministrul Mediului: 19,8 miliioane de metri cubi de lemn, exploatate in 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Romania, cantitatea de lemn exploatata in 2021 a fost de 19,8 milioane de metri cubi, iar alte 4 milioane de metri cubi au intrat in tara, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna.

“SUMAL 2.0 este un sistem extrem de complex, dezvoltat dupa multe insistente venite din societatea civila, dupa insistentele Ministerului Mediului si dupa un efort sustinut al STS de a dezvolta probabil cel mai complex sistem informatic functional din Romania, in ziua de astazi.

Este un efort urias de a asigura un sistem complex de trasabilitate pentru materialul lemnos din toata tara care se exploateaza din paduri sau care intra in Romania din afara tarii si este pus pe piata pentru a fi introdus in circuitul civil.

Citeste si: Ministerul Agriculturii, sustinere pentru un eveniment de promovare a producatorilor agricoli

Aceasta cantitate este de ordinul zecilor de milioane de metri cubi. Anul trecut am avut, raportat la perioada 31 ianuarie 2021 – 31 ianuarie 2020, o cantitate de 19,8 milioane de metri cubi exploatati din padurile Romaniei, cu documente.

Inca vreo patru milioane de metri cubi care au intrat in tara din diverse state – Ucraina, Belarus, Rusia si state membre UE – cantitate totala pusa pe piata cu documente intr-un an de zile in Romania.

Acest sistem trebuie sa asigure trasabilitatea pentru intreaga cantitate, pe de o parte, si pe de alta parte sa asigure si acele rute GPS si acele documente, poze, stocare pentru cele peste 5 milioane de avize care se emit intr-un an in Romania”, a spus Tanczos.

Sistemul informatic integrat de urmarire a materialului lemnos – SUMAL, versiunea 2.0, a devenit functional pe data de 30 ianuarie 2021.

Platforma obliga la incarcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului incarcat pentru orice transport din Romania, precum si insemnarea in padure a parchetelor de masa lemnoasa cu coordonate GPS, inainte de a se efectua taierea.

Mai mult, in noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din tara.

Pe data de 25 martie 2022, Guvernul a aprobat interzicerea emiterii de avize pentru transport de lemne de la locul recoltarii, pe timpul noptii, o modificare inclusa in SUMAL 2.0.

Astfel, emiterea avizelor de insotire in SUMAL, de la locul recoltarii (din padure), vor fi interzise in intervalul orar 20:00 – 7:00, in perioada octombrie – martie, respectiv intre orele 22:00 – 6:00, in perioada aprilie – septembrie.

SUMAL 2.0 – sistemul informatic integrat de monitorizare a trasabilitatii materialelor lemnoase – a fost pus in functiune la data de 31 ianuarie 2021, HG 497/2020 fiind actul normativ care reglementeaza functionarea acestuia.

Conform datelor Ministerului Mediului, in 2021 au fost inregistrate peste 6,8 milioane de interogari in aplicatia Inspectorul Padurii, iar mai mult de 70.000 de persoane folosesc, in prezent, SUMAL 2.0.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE