lemn de foc

Ministrul Mediului: Niciun tren cu busteni nu a plecat din Romania 2020. Romania este un importator net

Facebook
Twitter

Toate imaginile cu tranporturile de busteni aparute in ultimele luni pe retelele de socializare nu sunt altceva decat manipulari, a declarat ministrul mediului, Costel Alexe, intr-o conferinta de presa. 

Oficialul a declarat ca, in anul 2020, nu a existat niciun transport feroviar de busteni care sa fi parasit tara. In schimb, mii de vagoane de busteni din alte tari au intrat in Romania.

„Inteleg emotia pe care romanii o traiesc cand vad transporturi de busteni care circula pe drumurile publice, pe calea ferata, cand privesc materialele acestea video sau citesc postari si articole de presa mai mult sau mai putin fundamentate. Inteleg puterea emotionala a amintirilor recente, cand, din lipsa unui cadru legislativ mai ferm, a controalelor poate mai ferme, am vazut cum multe dintre padurile Romaniei au disparut de pe harta. (…). Toate aceste imagini care sunt promovate in spatiul public, pe retelele de socializare, in ultima luna, sunt doar niste manipulari. As vrea sa va spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos bustean nu a plecat din Romania catre tari din Europa sau din alte parti. Ministerul Transporturilor ne informeaza ca in 2020 niciun tren cu bustean nu a fost exportat din tara noastra catre vreo alta tara din Europa, nici pe calea ferata si nici in punctele de descarcare de la Giurgiu, Galati sau Constanta”, a declarat ministrul Alexe.

Alexe: Romania este un importator net de material lemnos

Potrivit ministrului, si Romania, la fel ca alte tari europene, a fost afectata de fenomenul doboraturilor naturale.

„Au fost infatisate in aceasta perioada o gramada de imagini cu paduri taiate, paduri doborate, care evident au fost considerate ca sunt taieri ilegale. S-au verificat toate aceste informatii aruncate in spatiul public. Din pacate, si in Romania, ca si in alte state europene, avem acest fenomen al doboraturilor, si acest fenomen s-a demonstrat in aceste imagini cu paduri doborate langa lac. (…) Imagini cu depozite ale unor operatori economici din intreaga tara sau cu trenuri de busteni fac ravagii pe Internet, in conditiile in care, potrivit informatiilor pe care le avem la Ministerul Mediului, informatiilor primite de la Ministerul Transporturilor, informatiilor publice pe care le avem de la Institutul National de Statistica, in acest an, in Romania au intrat mii si mii de vagoane cu bustean care sa fie valorificat aici si evident exportat in alte tari din Europa. Conform datelor oficiale de la INS, in ultimii ani, Romania este un importator net de material lemnos”, a explicat Alexe.

Alexe: exploatarea legala a lemnului, necesara pentru a sustine industria mobilei

Ministrul Mediului a mai spus ca, in prezent, peste 170.000 de persoane care lucreaza in industria mobilei sunt dependente de exploatarea legala a padurilor.

„In Romania se pot exploata legal astazi in jur de 18 milioane de metri cubi (anual, n.r.). Asa spune INS si asa spun datele pe care le avem la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. In calitatea noastra de autoritate centrala de Mediu suntem obligati sa actionam pentru respectarea prevederilor Codului Silvic, sa sprijinim exploatarea si industria mobilei, pentru ca astazi avem in acest sector 170.000 de romani, care isi intretin familiile din aceasta industrie forestiera”, a mai precizat Costel Alexe.

In ultimele luni, tot mai multi utilizatori ai retelelor de socializare au postat imagini cu camioane incarcate cu busteni taiati, despre care se crede ca provin din taieri ilegale.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE