Seceta a repus in prim plan discutiile despre sistemul national de irigatii, iar Canalul Siret-Baragan apare ca o mare rana deschisa pe harta tarii noastre.
Dupa ce anul trecut au fost date in exploatare cu mult fast (cat or fi costat organizarea ceremoniilor si cat suruburile folosite?!) mai multe centre de pompare a apei, in cadrul carora s-a tot vorbit despre reluarea lucrarilor la Canalul Siret-Baragan, am vrut sa aflam cum sta treaba de fapt.
Asa am aflat ca, desi seful Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) a dat asigurari ca la sfarsitul lunii martie a acestui an vor demara lucrarile la Canalul Siret-Baragan, nu s-a miscat o palma de pamant. De vina este coronavirusul.
„Din cauza conditilor epidemiologice nefavorabile, precum si a normelor si masurilor impuse de catre Ministerul Sanatatii pentru carantina si pentru managementul cazurilor suspecte si confirmate de ionfectie cu coronavirus, termenul declarat de reluare (a lucrarilor, n.r.) la acest canal a fost depasit. In prezent se lucreazala operatiunile de cadastru si publicitate imobiliara pe tronsonl cuprins intre Km 5+710 si Km 14+570, in vederea inscrierii acestuia in evidentele de cadastru si carte funciara si a realizarii documentatiilor tehnice aferente investitiei”, se precizeaza in raspunsul transmis de catre ANIF la solicitarea StiriAgricole.ro.
Mai mult decat atat, daca a plouat in ultimii ani, cei care s-au perindat la conducerea tarii si a judetelor tranzitate de Canalul Siret-Baragan si care azi cer masuri si sprijin pentru depasirea secetei nu au luat nicio masura de continuare a lucrarilor la Canalul Siret-Baragan.
„Din datele preluate de ANIF de la Administratia Nationala Apele Romane, in perioada 2015-2019 nu au fost realizate lucrari de natura investitiilor pe Canalul Magistral Siret-Baragan. Mentionam ca acest canal a fost preluat in administrare de catre ANIF ca urmare a aparitiei OUG 4/2019 privindtransmiterea obiectivului de investitii Canalul Magistral Siret-Baragan din administrarea Ministerului Apelor si Padurilor, prin Administratia Nationala Apele Romane, in administrarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin ANIF”, se mai arata in raspunsul ANIF.
In prezent, Canalul Siret-Baragan este functional pe o lungime de 5,7 km, suprafata care poate fi irigabila din acest tronson fiind de 2.200 de hectare apartinand de amenajarea de imbunatatiri funciare Ruginesti-Pufesti-Panciu. Insa din apa din acest tronson functional al Canalului Siret-Baragan se iriga doar 92 de hectare, din care 52 de hectare de grau si 40 de hectare de porumb.
Lucrarile la Canalul Siret – Baragan, care are o lungime de 198 de km, au fost incepute de Nicolae Ceausescu. De atunci, fermierii si, pe langa ei, toti platitorii de taxe si impozite au auzit doar promisiuni.
Nu putem sa nu ne intrebam cum toti acei primari si sefi de Consilii Judetene de pe raza Canalului Siret-Baragan, care au venit si au impartit galeti in prag de alegeri, nu au avut macar bunul simt sa se zbata pentru ca acest proiect inceput acum 30 de ani sa fie finalizat si fermierii carora le cer votul la fiecare 4 ani sa nu mai stea la mila Cerului!
StiriAgricole.ro a cerut un punct de vedere si Autoritatii Nationale Apele Romane, care nu atransmis raspunsul pana la ora publicarii acestui articol.