Meniu

Ministrul Agriculturii: O eliminare a subventiilor este in defavoarea Romaniei, avand in vedere decalajul fata de celelalte tari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca eliminarea subventiilor, o tema discutata din ce in ce mai des la Bruxelles, ar fi in defavoarea Romaniei, avand in vedere ca tara noastra inregistreaza un decalaj major fata de statele occidentale.

„Exista acest risc al eliminarii subventiilor, insa eu nu m-as bucura. Discutiile la nivelul Bruxelles-ului duc mai degraba spre plata fermierului pentru ceea ce face pentru mediu, protejarea resurselor. Pentru Romania, in stadiu in care suntem noi, eliminarea subventiilor nu ar fi deloc benefica, pentru ca avem un decalaj fata de Vest. In veniturile unui fermier francez 90% este plata directa”, a declarat Achim Irimescu in cadrul unei conferinte de presa.

De asemenea, noul sef MADR a mentionat ca desi fermierul roman beneficiaza de o crestere a valorii subventiilor acest lucru nu se regaseste mereu si in buzunarul consumatorului.

„Fermierul roman a pornit de la 70 de euro si va ajunge la 200 de euro subventie. Nu stiu daca aceasta crestere a subventiei s-a regasit in vreun fel in buzunarul consumatorului, sincer vorbind. Bineinteles, eu ma bucur ca fermierii nostri acumuleaza, progreseaza, isi cumpara utilaje moderne, dar exista si sectorul mic unde viata este complicata, multi fermieri traind de la o zi la alta”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Totodata, Achim Irimescu a dorit sa sublinieze ca subventia este unul dintre principiile de baza ale noii Politici Agricole Comune (PAC), prin care consumatorii au acces la produse alimentare la preturi rezonabile.

„Subventia la produsul agricol reprezinta de fapt o protectie a consumatorului. Unul dintre principiile de baza ale Politicii Agricole Comune este sa ofere produse alimentare la preturi rezonabile. Am fost socat sa vad ca fermierii danezi spuneau «Vrem sa se renunte la subventii!». Atunci pretul produselor alimentare ar atinge un nivel normal si ii va oferi fermierului capaciateta sa isi vanda produsul la un pret remunerator. Altfel, stam cu mana intinsa la Guvern, la Uniunea Europeana, si eu nu vreau lucrul acesta. Vreau sa vad pretul corect pe produsul meu si sa nu mai umblu cu caciula in mana la Guvern sau UE. Poate va dezamageste raspunsul meu”, a mai precizat noul ministru.

Saptamana aceasta a avut loc ceremonia de predare-primire intre ministrul a carui activitate inceteaza si ministrul care preia functia, respectiv intre Daniel Constantin si Achim Irimescu. Evenimentul s-a desfasurat la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE