Ce spune ministrul Agriculturii despre plata despagubirilor pentru culturile afectate de seceta

Facebook
Twitter

Aproximativ 80.000 de fermieri care au avut culturi afectate de seceta urmeaza sa primeasca, incepand din aceasta saptamana, platile aferente pentru despagubiri, a anuntat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Platile aferente despagubirilor pentru seceta ar trebui sa inceapa pe 18 decembrie si sa se termine pana la sfarsitul anului. Acesta este angajamentul APIA. Sunt 80.000 de cereri din cele 174.000 estimate initial, dar nu toti fermierii au fost capabili sa faca dovada. Initial, suma totala a fost de 334 de milioane de lei, dar este posibil sa se mai reduca”, a declarat Achim Irimescu, potrivit sursei citate.

In ceea ce priveste plata subventiei pe suprafata, seful MADR si-a exprimat speranta ca fermierii care nu au primit nici macar avansul sa fie considerati „prioritari” in platile efectuate de APIA.

„Dupa toate problemele pe care le-am avut deja la APIA cu modulul pentru plata in avans, am reusit in final, pana la 30 noiembrie, sa platim 602.000 fermieri din 720.000. Inca nu am intrat cu platile normale, deoarece modulul se modifica substantial si acum trebuie sa vina cu masurile de inverzire, cele pentru micii si tinerii fermieri, cu toate componentele. Aproape ca se ia totul de la capat. Eu am fost optimist si am spus ca undeva in ianuarie vom plati o parte dintre producatori, dar cei de la APIA cred ca nu vor reusi sa reia platile mai devreme de luna februarie. In conditiile in care APIA nu a reusit sa dea specificatiile pentru noul modul, este clar ca procesul mai intarzie. Speranta mea este ca fermierii aflati pe lista platii in avans si care nu au primit banii sa fie tratati cu prioritate ca sa putem da efectiv o parte din bani”, a mai declarat Achim Irimescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE