Ce spune ministrul Agriculturii despre posibilitatea eliminarii subventiilor

Facebook
Twitter

In urmatorii patru ani, Comisia Europeana va fi supusa unei presiuni tot mai mari din partea Organizatiei Mondiale a Comertului pentru a renunta la subventii, in vederea unei concurente egale cu producatorii din tarile terte. Momentul vital va fi in 2020, atunci cand Bruxelles-ului va trebui sa decida daca va mai acorda subventii fermierilor europeni, in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune.

„Comisia Europeana va fi supusa unor presiuni din ce in ce mai mari, in special din partea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), pentru a renunta la subventii. De ce? Pentru ca aceste ajutoare sunt considerate nocive pentru producatorii din tarile terte. Fiind o piata globala, unii beneficiaza de subventii, altii nu. E o problema privind accesul corect pe piata, cel putin aceasta este viziunea OMC-ului”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.

„Fermierii din Vest au beneficiat de subventii deosebit de importante, de ani de zile. Nu pot sa pun pe aceeasi piata si pe acelasi nivel, producatorul roman, care a aderat in 2007 cu mari dificultati, si cel din Vest In prezent, 85% din beneficiarii de plati directe au pana in 5 hectare. Nu pot fi de acord cu aceasta idee, de desfiintare a subventiilor. Sper sa nu se ajunga la acest lucru in 2020, atunci cand se va discuta noua Politica Agricola Comuna”, a mai spus ministrul.

In opinia sa, un sistem corect de subventii ar fi cel american, activ doar in momentul in care exista dezechilibre majore pe piata.

„Personal, sistemul american mi se pare cel mai la indemana. Fermierul Irimescu produce anul acesta, are productie buna, preturile sunt bune, este totul in regula. Anul viitor, acesta produce, piata e cazuta, este in riscul de a disparea din sistem. Atunci statul intervine si il finanteaza. Americanii intodeauna gandesc simplu si eficient”, a mai afirmat seful MADR.

Pentru a beneficia de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), un fermier trebuie sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin 1 ha, iar suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 ha. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 ha, potrivit datelor APIA. O alta conditie este respectarea bunelor conditii agricole si de mediu, reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE