Ministrul Agriculturii: Ne dorim sa acordam despagubirile pentru seceta inainte de campania de toamna

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca ministerul intentioneaza sa acorde fermierilor despagubiri pentru seceta inainte de campania de toamna, iar cuantumul acestora va fi stabilit dupa finalizarea evaluarilor.

„In momentul cand vom avea evaluarile, vom sti exact care sunt suprafetele pe judete, pe localitati si pe fermieri si, atunci, vom stabili si suma care va fi de la bugetul de stat – si va fi printr-o rectificare de buget, care o s-o facem in iulie, pentru ca noi dorim sa dam, asa cum este normal, aceste sume inainte ca sa inceapa campania de toamna, ca fermierii sa poata utiliza aceste sume”, a spus Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca, in unele judete, la un moment dat, suprafata declarata ca si calamitata se apropia de 100% de suprafata declarata ca insamantata.

„Sunt zone intregi, unde intr-adevar, culturile sunt calamitate 100% sau 80 sau 90%, dar sunt si zone in care au fost totusi un anumit regim al precipitatiilor, iar suprafetele calamitate sunt mai mici sau intr-o proportie mai mica. Si de aceea, apelul meu a fost si catre fermieri, dar si catre cei care fac parte din aceste echipe, sa faca cat mai obiectiv cu putinta, stiu ca nu este o munca usoara aceste evaluari, sa fie cat mai corecte – si sa nu trezim iarasi suspiciuni si neplaceri in randul fermierilor care oricum au probleme destule”, a adaugat Adrian Oros.

Oros: adeverintele APIA au fost eliberate mai devreme

Seful MADR a declarat ca adeverintele APIA au fost eliberate mai devreme tocmai pentru ca fermierii sa poata obtine imprumuturi de la banci rapid, in baza acestor documente.

„Am incercat sa ajutam putin, eliberand acele adeverinte APIA mai devreme cu vreo doua luni pentru ca, se cunoaste, sunt unii dintre fermieri care, pe baza adeverintelor APIA si, in urma tratativelor pe care ministerul, prin APIA, le-a avut cu bancile, pot sa obtina niste imprumuturi pe baza acestor adeverinte, intr-un cuantum de 85% din suma pe care ar trebui sa o primeasca ca si subventie. Am grabit putin eliberarea acestor adeverinte, este o gura de oxigen la care sigur fermierii apeleaza, sau nu apeleaza, in functie de situatia fiecaruia pentru ca fiecare zona din tara, fiecare fermier are probleme aparte”, a mai precizat ministrul.

La data de 4 iunie, MADR anunta ca au fost intocmite procese verbale de constatare a pagubelor produse de seceta pentru o suprafata de 1,3 milioane de hectare din cele 2,9 care au fost insamantate in toamna anului trecut. Cele mai calamitate judete sunt: Constanta (329.000 ha), Tulcea (122.000 ha), Botosani (105.000 ha), Ialomita (103.000 ha), Timis (75.000 ha) si Buzau (69.000 ha).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE