La ce culturi excelam in 2017. Exporturile si productia sunt in topul UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania are cea mai mare suprafata arabila din UE, dar productivitatea noastra a lasat de dorit ani la rand. Anul acesta, insa, a venit randul sa excelam la cateva culturi.

Desi ne-am obisnuit cu vesti mai putin imbucuratoare cand vine vorba despre locul Romaniei in statisticile Uniunii Europene, anul acesta putem spune ca avem motive de sarbatoare. 2017 pare a fi anul in care ne vom clasa pe primul loc la productia de porumb. In acelasi timp, tara noastra a devenit principalul exportator de cereale din UE,, aratau cifrele Comisiei Europene la finalul lunii mai.

Cerealele se dovedesc a fi, asadar, culturile cu cel mai mare potential in tara noastra si e posibil sa fim mai aproape ca niciodata de vechiul mit ce caracteriza Romania drept „granarul Europei”. Iata care sunt cifrele care ne plaseaza in top:

Porumbul, in top si ca suprafata cultivata si ca productie

Desi statisticile agricole nu s-au definitivat inca, in ceea ce priveste cultura de porumb, lucrurile par sa stea excelent. Cu o productie estimata la 13 milioane de tone, Romania va fi anul acesta cel mai mare producator din Uniunea Europeana. Prin comparatie, anul trecut, recolta de porumb boabe a fost de 8,47 de milioane de tone.

Porumbul are o capacitate de productie cu circa 50% mai mare fata de celelalte cereale, dar si o arie larga de raspandire, deoarece este putin influentata de schimbarile climatice. Acestea sunt doar doua dintre motivele pentru care fermierii ar trebui sa-si indrepte atentia si sa se informeze mai mult despre ce presupune cultura de porumb. Alte motive pentru care fermierii ar trebui sa-i acorde mai multa importanta este faptul ca exista nenumarate moduri in care poate fi valorificat – de la alimentatia umana pana la obtinerea de biocombustibil si utilizarea in scop medicinal a matasii, de pilda.

Productia a crescut si ca urmare a cresterii suprafetei cultivate cu porumb. Fata de 2016, an in care s-au cultivat 2,49 de milioane hectare, anul acesta suprafata a crescut cu 4%, lucru care a dus la o crestere semnificativa, dar si explicabila totusi, a productiei. Inca de anul trecut porumbul a fost in top, Romania ocupand prima pozitie la suprafata cultivata si locul doi la productia realizata, dupa Franta.

Exportam cereale din plin

Totodata, la sfarsitul lunii mai tara noastra a devenit principalul exportator de cereale din UE, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene. S-au livrat in alte tari: grau, orez, orz si porumb.

“S-au exportat 7,15 milioane de tone, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017. Din acestea, peste 5 milioane de tone au reprezentat exporturile de grâu (aproape dublu faţă de media înregistrată între 2011 şi 2015)” se arata in analiza realizata de agentia de business Information si credit risk management Keys Fin.

In Romania, agricultura este privita de ani de zile drept un domeniu cu un potential incredibil si care ar trebui mai bine exploatat, iar rezultatele de anul acesta par sa fie primul pas catre rezultate demne de tara cu cea mai mare suprafata arabila din UE.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE