Productia si vanzare culturii de sorg in Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai importante conferinte care vor avea loc in cadrul targului international INDAGRA 2017 este cea dedicata culturii de sorg in Romania.

Evenimentul este organizat de Sorghum ID si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) si va avea loc pe data de 25 octombrie, incepand cu ora 14, la Sala Balcescu.

Temele abordate vor fi: varietatea ofertei genetice europene, atuurile tehnico-economice ale culturii de sorg, piata de desfacere, care sunt oportunitatile si perspectivele.

Cultura sorgului este considerata a fi o buna alternativa la cultura porumbului in zonele secetoase. Sorgul are capacitatea sa reziste la temperaturile ridicate din timpul verii, oferind chiar productii importante si in conditii de stres hidric.

Mai mult decat atat numeroase studii au aratat ca sorgul poate fi o planta la fel de hranitoare ca si porumbul in ceea ce priveste cresterea animalelor.

Constantin Loghin, un fermier din Iasi care lucreaza 180 de hectare, cultiva de aproape cinci ani sorg, pe mai bine de 20 de hectare. Chiar daca preturile oferite nu sunt foarte mari, agricultorul din Moldova se declara multumit de calitatile sorgului.

„De cinci an cultiv sorg, la inceput pot spune ca a fost o curiozitate. Am inceput cu 20 hectare, am avut insa si 30-35 hectare, insa in acest am am pus tot vreo 20 de hectare. Cand este foarte mult devine mai greu de vandut, de aceea seman mai putin si imi permit sa tin la pret. Ma aleg in general cu acelasi profit. E o alternativa buna la porumb, mai ales ca acesta din urma e si furat destul de des, probleme pe care nu le-am avut la sorg”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Loghin.

Fermierul afirma ca sorgul are o perioada de vegetatie lunga, fiind o planta iubitoare de caldura. Mai mult decat atat, semintele de sorg nu germineaza daca in sol nu exista o temperatura de minim 12 grade Celsius.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE