Idei de afaceri: la doar 19 ani si-a facut propria plantatie de capsuni

Facebook
Twitter

Dragos Marchis este un tanar din Cluj pentru care adolescenta este sinonima cu agricultura. Dornic sa aiba propria sa plantatie, tanarul fermier si-a infiintat, la doar 19 ani, o cultura de capsuni pe 25 ari, chiar pe terenul bunicilor.

Chiar daca are entuziasmul caracteristic varstei, Dragos Marchis este totodata si pragmatic. A ales doua soiuri perfomante de capsuni si are, de asemenea, un plan bine pus la punct privind viitorul afacerii sale.

„Am pornit aceasta cultura din dorinta de a avea ceva al meu, la care sa vin cu drag. Initial, nu am avut experienta deloc in agricultura, prin urmare totul am invat din mers si documentandu-ma. Deoarece buncii mei aveau un teren langa Campia Turzii, nu am stat prea mult pe ganduri in ceea ce priveste infiintarea culturii. Capsunul l-am ales in principal deoarece imi plac foarte mult insa si datoria faptului ca e un fruct cerut pe piata”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dragos Marchis.

Tanarul fermier si-a strans banii necesari infiintarii culturii muncind 3 luni ca ospatar. „Am reusit sa fac 2 fantani pentru apa si mi-am comandat plantele. Mi-am anuntat prietenii din timp ca voi face o plantatie de capsun asa ca am beneficiat inclusiv de sprijinul lor la plantare”, ne-a mai spus Dragos Marchis.

Plantatia de capsun a tanarului clujean se intinde pe 25 ari (2.500m²) cu aproximativ 10.000 plante, 5.000 fire din soiul german Senga Sengana si 5.000 de fire din soiul Pegasus.

„Initial am vrut sa cumpar plante care se preteaza la procesare, adica sa fie foarte gustoase, aromate, pentru dulceata. Am renuntat momentan la ideea procesarii din cauza costurilor prea mari. Un soi de capsun pretabil insa pentru asa ceva este Senga Sengana, foarte aromat, dulce. Are un minus in ceea ce priveste rezistenta, insa ca si gust are un mare plus comparativ cu ce gasesti pe piata. Cel de-al doilea soi pe care il am, Pegasus are o rezistenta mai mare, este mai comercial sa spunem, cu fructe mai mari. La capitolul gust si aroma nu este la nivelul primului. Am ales de asemenea doua soiuri sa am in plantatie si din nevoia de polenizare”, ne-a mai spus tanarul fermier.

Anul trecut, in primul an de cultura, Dragos Marchis a reusit sa obtina o productie de circa 800 kg, aproximativ 300 de kg de capsuni fiid pierdute.

„Din cauza ploilor frecvente, am avut aproape 300 de kg de capsuni care au mucegait direct pe planta. Pana am aflat eu ce tratament sa folosesc, nu le-am mai putut salva. Am cules insa 800 kg de fructe proaspete in primul an, ceea ce m-a multumit. In acest an ma simt mult mai bine informat si pregatit, iar daca nu sun probleme cu vremea, grindina etc., estimez o productie de peste 3 tone”, ne-a mai spus cultivatorul.

Dragos Marchis acorda o atentie deosebita si ingrijirii plantelor, deoarece isi doreste sa aiba fructe cat se poate de naturale, fara utilizarea tratamentelor chimice.

„De curand am acoperit plantele cu folie de agricol, din cauza temperaturilor scazute pe timpul noptii. Asa evit ca florile inflorite sa cada din cauza frigului. Totodata, mai folosesc un moc truc. Am de exemplu sub plante un strat de paie, ca sa nu se murdareasca fructele. De asemenea, paiele imi rotejeaza de buruieni si pastreaza o umiditate buna sub plante”, ne-a mai spus tanarul fermier.

capsuni

Din punct de vedere al valorificarii, Dragos Marchis ne-a spus ca vara aceasta va miza si mai mult pe vanzarea online, la domiciliul clientilor.

„Vanzarea la caseroale are un pret mult mai bun, fac livrari la domiciliu, birouri etc. In viitor as vrea sa colaborez si cu patiserii, cofetarii. De asemenea, imi doresc mult sa ma dezvolt si sper ca nu foarte tarziu sa accesez si masura 6.1 dedicata tinerilor femieri. Doar ca am nevoie de o suprafata minima de circa 1,5 hectare”, ne-a mai spus Dragos.

Cultura capsunului este considerata deosebit de intensiva si are un punctaj important pentru cei care vor sa atraga fonduri, mai ales prin intermediul masurilor de finantare pentru pomicultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE