Primul produs atestat cu mentiunea facultativa „produs montan”

Facebook
Twitter

Fermierii romani au inceput sa aplice pentru obtinerea atestarii de „produs montan”, o calitate acordate de Ministerul Agriculturii produselor alimentare care sunt realizate cu ingrediente din zona montana sau prin intermediul unor procese tehnologice specifice acestei zone.

De curand, primul produs atestat cu mentiunea facultativa „produs montan” din judetul Caras-Severin apartine operatorului economic Bijan Nicolae – Kop, cu sediul in comuna Cornereva. Produsele care au dreptul sa utilizeze aceasta mentiune sunt suc natural din mere, pere si din sfecla rosie si miere.

Produsul montan este produsul destinat consumului uman, in cazul caruia: – materiile prime, dar si furajele pentru animalele de ferma provin in principal din zone montane; – in cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, in zone montane.

Solicitantul poate fi:

– persoana fizica ce detine atestat de producator eliberat in conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificari si completarile ulterioare,

– societati comerciale inmatriculate conform prevederilor Legii societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ce desfasoara activitate in sectorul agroalimentar,

– persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale inregistrate in conformitate cu OUG nr. 44/2008.

– cooperative agricole inregistrate in conformitate cu Legea cooperatiei Agricole nr. 566/2004.

– societati cooperative infiintate in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Produse de origine animala

Mentiunea „produs montan” poate fi aplicata produselor obtinute de la animale din zone montane si care sunt prelucrate in aceste zone.

Mentiunea „produs montan” poate fi aplicata produselor obtinute din animale crescute cel putin in ultimele doua treimi ale vietii lor in zone montane, daca produsele sunt prelucrate in aceste zone

Prin derogare de la paragraful anterior, mentiunea „produs montan” poate fi aplicata produselor obtinute din animalele transhumante, crescute cel putin o patrime din viata in transhumanta si care au pascut pe pasuni din zone montante.

Hrana pentru animale

Hrana destinata animalelor de ferma este considerata a proveni in principal din zone montane atunci cand proportia din ratia furajera anuala care nu poate fi produsa din zone montane, exprimata in procente de substanta uscata, nu depaseste 50%, iar in cazul rumegatoarelor, 40%.

In cazul porcinelor, proportia de hrana care nu poate fi produsa in zone montante, exprimata in procent de substanta uscata, nu trebuie sa depaseasca 75% din ratia lor furajera anuala.

Produse apicole

Mentiunea produs montan poate fi aplicata produselor apicole daca albinele au colectat nectarul si polenul doar in zone montane.

Produse de origine vegetala

Mentiunea produs montan poate fi aplicata produselor de origine vegetala doar daca plantele sunt cultivate in zone montane.

Ingrediente

Atunci cand sunt utilizate in produsele mentionate la art. 1 (produse de origine animala) si art. 4 (produse de origine vegetala), urmatoarele ingrediente pot proveni din afara zonelor montane, cu conditia ca ele sa nu reprezinte mai mult de 50% din greutatea totala a ingredientelor:
a) produsele neenumerate in anexa I la Tratatul privind functionarea UE.
b) plantele aromatice, condimentele si zaharul.

Mai multe detalii despre Ghidul de bune practici privind acordarea dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultative Produs Montan puteti citi pe site-ul MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE