De acum incolo, crizantemele pot fi nu doar admirate, ci si consumate. Specialistii de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare in Legumicultura Buzau au reusit sa amelioreze cu succes crizantema comestibila, o specie originara din Liban. Frunzele acestora, galbene si mai mici decat ale crizantemelor orientale, se apropie ca si gust cu cel al morcovilor.
„O noua creatie importanta a Statiunii noastre, care a trecut cu succes de procesul de ameliorare, este aceasta crizantema comestibila, care este pana la urma o planta alimentara, asemanatoare cu salata. Mai exact, toate partile vegetative ale ei, cu exceptia radacinii, pot fi consumate. Am procurat materialul de baza din Liban, unde se foloseste de foarte mult timp, in zone regiuni precum Asia, Japonia si China”, a declarat Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.
Crizantema comestibila poate fi folosita in cel putin trei intrebuintari: alimentar, decorativa, cat si medicinal.
„Aceasta planta este bogata in vitamine si caroten, la fel ca si morcovii. Fruzele, cat si inflorescentele pot avea intrebuintari multiple, atat din punct de vedere alimentar, cat si medicinal. Totodata, Crizantema de Buzau poate fi apreciata si ca planta ornamentala, deoarece are un aspect placut si un parfum deosebit”, ne-a mai spus specialistul.
Din punct de vedere al medicinal, Crizantema comestibila este bogata in vitamine, magneziu, potasiu, fier, fiind recomandata pentru curele de detoxifiere, precum si pentru afectiuni hepatice ori digestive.
„Frunzele au un gust mai puternic decat salata verde si au un gust usor, amintesc, de morcov. Frunzele sunt foarte bune pentru digestie, pentru ficat si contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Datorita clorofilei, care este ca un detergent pentru celule, curata toxinele din organism”, explica Costel Vinatoru.
Specialistul de la SCDL Buzau spune ca aceasta planta se inmulteste reativ usor prin seminte, mult mai facil decat crizantema clasica, unde este necesara plantarea butasilor. Mai mult decat atat, cei interesati pot apela la Statiunea de Cercetare daca doresc sa cumpere material saditor pentru crizantema comestibila.
Specie originara din China, Crizantema comestibila este incadrata taxonomic in familia Asteraceae, fiind o planta perena. De asemenea, este utilizata fie in grupuri izolate in teren, fie la realizarea de aranjamente florale. In India, aceasta specie este frecvent folosita in cadrul ceremoniilor religioase hinduiste denumite Pooja (Pūjā), cand sunt oferite drept ofranda adusa diferitelor zeitati, personalitatilor sau musafirilor speciali. Termenul puja este derivat prin sanscritizarea cuvantului poo sey care inseamna „realizat, oferit sau insotit de flori”, adica intr-un mod festiv, estetic.
In medicina traditionala chineza, Chrysanthemum nankingense (denumita popular Ju Hua Nao sau crizantema de Nanking) este o specie frecvent utilizata la prepararea ceaiurilor, sau, de exemplu in orasul Nanjing (Nanking), aceasta specie este utilizata la prepararea supelor, aperitivelor reci, iar petalele sunt folosite la prepararea lichiorurilor si vinurilor. Cu efect terapeutic, aceasta specie este utilizata in detoxifierea organismului, in tratamentul durerilor de cap, de stomac, a febrei, reducerea tensiunii arteriale, in afectiuni oftalmologice si digestive. La fel ca si alte medicamente traditionale chinezesti, ceaiul de crizantema si alimentele nu au efecte secundare si sunt foarte accesibile, astfel incat persoanele de toate varstele le folosesc pentru a trata boli comune.
Crizantema comestibila este una dintre cele mai interesante „verdeturi” asiatice, care se cultiva atat pentru frunze cat si pentru florile frumoase si delicate. Frunzele tinere sunt delicioase in supe si salate sau pot fi servite cu sos din ulei de susan, usturoi si ridiche, inabusite si preparate ca spanacul. Florile, si ele comestibile, se folosesc in salate, patiserie sau in diferite dulceturi.