plante medicinale Mursalski chai

Mursalski chai, planta medicinala folosita de astronauti, aclimatizata cu succes la SCDL Buzau

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai deosebite si valoroase plante medicinale din lume a fost aclimatizata conditiilor si solului din Romania, gratie specialistilor de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau. Mai exact este vorba de Sideritis scardica, cunoscuta in popor sub denumirea de Mursalski chai, originara din zona Balcanilor. In prezent, cercetatorii buzoieni lucreaza la obtinerea unor genotipuri stabile ale acestei plante (soiuri), iar anul viitor isi pun speranta ca vor putea si sa o omologheze si sa o poata oferi fermierilor interesati.

„Originea plantei este foarte aproape de noi. Ea creste inclusiv in muntii Greciei, Serbiei, insa varietatea pe care noi o avem este originara din muntii Bulgariei. Este o planta protejata la vecinii nostri prin lege, extrem de valoroasa din punct de vedere medicinal. Din ea se obtin cele mai rafinate ceaiuri din lume, iar datorita proprietatilor sale numeroase a fost folosita, nu intamplator, chiar in programul de pregatire a astronautilor sovietici”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.

Deoarece creste la o altitudine inalta, de peste 1.500 de metri inaltime, Mursalski chai prefera terenurile calcaroase. Cu toate acestea, planta s-a aclimatizat foarte bine si conditiilor pedo-climatice din Buzau, cercetatorii de aici dorind acum sa realizeze soiuri stabile ale plantei.

„Am trecut de pasul de aclimatizare, s-a adaptat foarte bine la noi, am muncit foarte mult. Spun asta deoarece am plecat de la o singura planta, atat a reusit in primul an. Acum avem o mica cultura. Mursalski chai este o planta perena, incepand cu anul produce samanta, insa putina. Din anul II ceva mai bine. Este o planta de talie mica, care see dezvolta mai mult pe orizontala, face o tufa care se multiplica pe orizontala. Incepand cu anul II emite niste inflorescente sub forma de spic, care sunt pufoase si fine, cu flori galbene. De asemenea, Mursalski chai este o planta melifera deosebita. E un adevarat spectacol de zumzet de albine in jurul ei”, ne-a mai spus cercetatorul buzoian.

plante medicinale Mursalski chai

Planta are o rezistenta deosebita la temperaturile joase, precum si la caldura, datorita radacinii sale puternice si adanci. In ceea ce priveste densitatea, Mursalski chai a fost plantata la 70 cm intre randuri si 30 cm intre plante pe rand.

„La Mursalski chai trebuie sa avem grija ca planta sa nu se lipeasca de sol atunci cand exista ploi mai puternice. Acest lucru se poate intampla din cauza frunzelor care sunt acoperite cu un puf. Trebuie eventual sa o ajutam cu mulcire cu folie sau cu niste paie asezate sub planta, pentru a preveni alipirea ei cu solul. De asemenea, nu trebuie sa o plantam mai adanc decat a stat ea in faza de rasad. Tulpina trebuie sa fie libera, altfel exista mari sanse sa se usuce. Are un sistem radicular bine dezvoltat, tulpina ramnificata cu o crestere orizontala, cu o inaltime ce variaza intre 20-30 cm, iar diametrul tufei ajunge pana la 50 cm. Lastarii au lungimi ce variaza intre 8-16 cm”, ne-a mai povestit Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Pentru infiintarea culturilor de Mursalski chai sunt recomandate rasadurile, acesta fiind cea mai eficienta metoda de plantare. Rasadul se poate semana in camp dupa cel putin 2 luni de zile, in general dupa mijlocul lunii aprilie.

„Un proces destul de delicat la Mursalski chai este si cel de recoltare a semintelor, mai ales ca acestea se maturazeaza treptat. Daca vom recolta samanta imediat dupa ce au ajuns la maturitate semintele de la baza inflorescentei, nu le vom avea pe cele din varf maturate. Daca le aspetam si pe cele din varf, le vom pierde pe cele de la baza. Asadar, trebuie gasit momentul optim, pentru a avea cel mai mare randament. Semintele acestei plante sunt foarte mici, putin mai mari decat samanta de mac”, declarat cercetatorul buzoian.

plante medicinale Mursalski chai

Dupa obtinerea unor soiuri stabile de Mursalski chai, specialistii de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau isi propun sa omologheze si sa breveteze aceasta planta, iar de anul viitor sa ofere celor interesati rasaduri.

„Ne dorim mult sa omologam soiurile dezvoltate de noi, de Mursalski cha, ca fiind creatii romanesti distincte. Speram ca de anul viitor sa obtinem siceva rasaduri pentru a extinde aceste culturi pe scara larga”, ne-a mai spus Dr. Ing. Costel Vinatoru.

In urma analizelor, s-a demonstrat ca Mursalski chai contine o compozitie chimica deosebita, avand cupru, zinc, magneziu, cobalt, fier, seleniu, calciu, precum si sodiu si potasiu. Astfel, planta poate fi folosita cu succes ca un remediu natural impotriva bolilor de sterilitate, cardiace, a celor renale, digestive, precum chiar si in preventia bolii Alzheimer.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE