Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau a introdus recent in testare 10 noi hibrizi de tomate. Noile creatii au o rezistenta marita la boli si daunatori, pot fi pastrate un timp mai indelungat dupa recoltare si au capacitatea sa ofere fructe mari si gustoase. De asemenea, noii hibrizi ar urma sa aiba o productie medie de aproape 6 kg pe planta.
„La SCDL Buzau avem in derulare un proiect finantat de Ministerul Agriculturii prin care ne dorim sa obtinem noi creatii hibride, destinate in special spatiilor protejate. Atentia cea mai mare este acordata tomatelor, dar si castravetilor, vinetelor, ardei si varza. Sperantele cele mai mari le-am pus in obtinerea hibrizilor de tomate. Avem 10 hibrizi noi pe care ii avem in testare. Cel putin 3 ani vor dura testarile. Speram sa obtinem hibrizi foarte buni, competitivi, in concordanta cu cerintele pietei romanesti. Astfel, noile creatii vor incerca sa satisfaca aceste cerinte, si anume sa aiba fructe mari, o rezistenta buna la pastrare dupa recoltare si de asemenea sa fie gustoase. Totodata, acordam o mare atentie si productivitatii. Tinta noastra este sa ajungem la 6 kg media de fructe pe planta. Nu in ultimul rand, noile creatii vor avea o rezistenta genetica la boli si daunatori si mai ales la schimbarile climatice. In spatele lor e o munca de circa 20 de ani”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.
In prezent, cei noi 10 hibrizi de tomate urmeaza sa fie studiati in culturi comparative. Acest proces va dura circa 3 ani, iar dupa aceasta perioada noile creatii vor putea efectiv sa ajunga in piata.
„Testarea comparativa dureaza cam 3 ani. Momentan nu sunt omologati, urmeaza sa demaram acest proces in paralel. Din momentul inscrierii, omologarea ar dura cam 2 ani, iar apoi inca un an brevetarea”, ne-a mai mai spus Dr. Ing. Costel Vinatoru.
Pe langa tomate, SCDL Buzau are in testare 2 noi hibrizi de castraveti, capabili sa fie cultivati atat in spatii protejate cat si in camp.
„Noi suntem deficitari la hibrizi romanesti. Nici pentru camp, nici pentru spatii protejate nu avem. Hibrizii care sunt adusi din afara, pe de-o parte, nu toti sunt adaptati foarte bine la conditiile pedo-climatice ale tarii noastre, iar pe de alta parte, ceea ce este si mai grav, sunt foarte scumpi. Un gram de samanta hibrida echivaleaza cu gramul de aur. Anual, peste 25 de milioane de euro sunt cheltuite de legumicultorii romani pentru a cumpara hibirizi pentru spatii protejate”, ne-a mai declarat Dr. Ing. Costel Vinatoru.
Infiintata in 1957, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau are in prezent 60 de angajati, desi pana in 1989 aici activau aproape 2.000 de cercetatori. Mai mult decat atat, statiunea de cercetare nu primeste niciun ban de la bugetul de stat, aceasta autofinantandu-se prin vanzarea legumelor, semintelor si a rasadurilor.