Agricultura inteligenta: Perilla, planta melifera care se poate cultiva bio pentru ulei si frunze

Facebook
Twitter

Perilla, originara din Asia, este una dintre cele mai recente plante aclimatizate in Romania, gratie specialistilor de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau. Pe langa intrebuintarea ei in bucatarie, cultura de Perilla este si o planta tehnica folosita in industria medicamentelor, la tratarea alergiilor, la care putem adauga si proprietatile ei antidepresive. Totodata, din aceasta planta se produce si uleiul alimentar si aromatic.

„In Asia este cultivata pe suprafete foarte mari, mai ales in Coreea. Acolo, planta reprezinta o prioritate pentru ei datorita numeroaselor intrebuintari pe care le are. O folosesc in alimentatie, insa si in industria farmaceutica, proprietatile sale fiind antialergice si antidepresive. Apoi, Perilla este si o planta tehnica, apreciata pentru ulei. Acest ulei se imparte in doua grupe sa spunem. Avem pe de-o parte ulei alimentar si pe de alta parte aromatic, in industria tehnica (realizarea unor lumanri de exemplu cu un anumit parfum natural)”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.

Conform specialistilor, Perilla s-a adaptat foarte bine conditiilor pedo-climatice de la noi, chiar daca este o planta tardiva, inflorind in camp la sfarsitul lunii august.

„O avem in studiu de 5 ani, am reusit sa o aclimatizam si asta e un lucru foarte important. Vegeteaza foarte bine in camp, este o planta anuala, adica in primul an se seamana si produce seminte in acelasi an. Se comporta ca o planta tardiva, adica infloreste toamna la inceput de septembrie si formeaza seminte tocmai aproape de venirea inghetului”, ne-a explicat Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Specialistii de la SCDL Buzau au reusit sa obtina trei soiuri ale plantei Perilla, cu caracteristici disticte.

„Primul soi este unul care are tot aparatul foliar rosu-grena. Al doilea are numai fruzele pe partea inferioara rosiatice, iar pe partea superioara verzi. Iar al treilea soi este verde in totalitate. Sunt asadar trei linii care sunt avansate si speram ca in scurt timp sa poata fi si omologate, daca ar fi bani. Este o premiera pentru tara noastra ca am reusit sa aclimatiza aceasta specie si sa avem totodata trei linii cu identitate clara”, ne-a mai spus coordonatorul Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.

Perilla poate fi cultivata si in regim bio, afirma specialistii de la Buzau, mai ales ca, cel putin pentru moment, nu au fost depistate boli care sa produca pagube acestei culturi.

„E o planta cu talie mare, poate ajunge in camp si la 1,80 – 2,00 m, mai ales daca terenul e irigat. Ca distante, recomandam sa se foloseasca circa 70 cm intre randuri si 40 cm intre plante pe rand. E o planta puternica, vuguroasa, cu un aparat foliar bogat. Deocamdata nu au fost depistate boli ori daunatori care sa produca pagube culturii la noi, ceea ce se preteaza si in sistem ecologic. Planta are de asemenea o rezistenta buna la frig si la caldura mare, inclusiv seceta”, ne-a mai spus Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Pe langa caracteristicile deja amintite, Perilla este si o planta melifera importanta pentru apicultori, mai ales ca aceasta infloreste la sfarsitul lunii august, mai exact atunci cand celelalte culesuri sunt pe terminate.

perilla 2

„Este si o planta melifera preferata de albine, mai ales in perioada in care acestea nu prea mai au ce culege, in toamna”, explica Dr. Ing. Costel Vinatoru.

In ceea ce priveste productia, Perilla are capacitatea sa ofere circa 22 de tone la hectar, pentru o singura recoltare, daca terenul este irigat si bine intretinut. In cazul in care decidem sa o recoltam de mai multe ori, productia se poate dubla, spune cercetatorul Dr. Ing. Costel Vinatoru.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE