3 recomandări pentru ca florile din grădina să se adapteze uşor schimbării de temperatură

Facebook
Twitter

Schimbarea temperaturii poate fi greu de suportat de plantele din grădină. Scăderea nivelului de luminozitate şi temperaturile din ce în ce mai mici slăbesc rezistenţa florilor ce, fără puţin ajutor, pot fi răpuse de frig, dacă nu fac parte din plantele cărora le prieşte toamna.

Pentru a te asigura că maximizezi şansele de supravieţuire ale florilor tale din grădină pe durata sezonului rece, îţi recomandăm trei soluții ușor de pus în aplicare. Iată care sunt acestea:

1. Oferă-le un sprijin real pentru a rezista la schimbarea temperaturilor

Fertilizarea florilor cu îngrăşământ le poate oferi nutrienţii necesari pentru a prinde forţă împotriva frigului, însă o cantitate prea mare poate duce la efectul advers. De aceea, este important să alegi un asemenea îngrăşământ de sol care să le ajute să facă față perioadei grele, cu vânt și temperaturi scăzute.

Alege îngrășământul în funcţie de tipul florilor şi nevoile lor, dar şi de contextul termic. Există îngrăşăminte universale, cu compuşi minerali benefici pentru orice tip de plantă, care se pot folosi atât pentru florile de interior cât şi pentru cele de exterior, stimulând creşterea. Într-un context potrivnic, când florile sunt sădite în pământ şi supuse frigului, însă, este recomandat să alegi fie un îngrăşământ dedicat tipului de plantă pe care doreşti s-o protejezi, realizat special pentru a întâmpina nevoile specifice ale trandafirilor, spre exemplu, fie un produs care pregăteşte planta pentru frig, precum un îngrăşământ de toamnă, care se împrăştie pe sol.

2. Udă pământul înainte de îngheţ

Chiar dacă sună neobişnuit, udarea plantelor înainte de a da frigul este benefică. Urmăreşte prognoza meteo şi fă asta înainte de instalarea temperaturilor foarte scăzute. Apa izolează plantele, le întăreşte pentru a rezista daunelor cauzate de frig iar solul umed rămâne mai cald decât cel uscat, supus temperaturilor mici.

Udă rădăcinile (nu frunzele) florilor la începutul zilei, pentru a avea timp să absoarbă apa înainte de apus, cu o zi înainte de temperaturile de îngheţ. Atenţie, însă, la plantele cu bulbi, aceştia pot putrezi atunci când li se oferă o cantitate mare de apă.

3. Acoperă florile

În timp, solul pierde căldură, aşa că acoperirea florilor are ca principiu păstrarea unei temperaturi ridicate constante pentru plante, precum într-o miniseră. Poţi face asta cu materiale de stofă, pături vechi, flanel, prosoape sau pânză. Evită plasticul, este folositor doar dacă plouă.

Cuprinde doar baza inferioară a plantei, fără frunze în acest aranjament. Poţi folosi fire sau agrafe, pentru a te asigura că materialul rămâne fixat şi nu se îndoaie.

Dacă ai, însă, o grădina unde nu ai plantat încă flori, ar fi recomandabil să te informezi asupra rezistenţei la frig a plantelor pe care intenţionezi să le sădesti şi să le alegi pe cele care se adaptează cel mai bine. E mai uşor să previi decât să tratezi. Ai grijă de grădina ta, în toate sezoanele!

Sursa foto: Shutterstock, Unsplash

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE