Moringa Oleifera sau „Copacul lui Dumnezeu”, originara din Asia, este una dintre cele mai recente plante aclimatizate in Romania, gratie specialistilor de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau. Folosita in intreaga lume datorita calitatilor sale nutritionale, Moringa Oleifera este una dintre putinele plante de la care se poate folosi totul: radacina, tulpini, fruze, seminte si flori.

Inclusa in programul de combatere a malnutritiei, Moringa Oleifera contine de sapte ori mai multa vitamina C decat portocalele si de patru ori mai multa vitamina A decat morcovii. De asemenea, planta are de patru ori mai mult calciu decat laptele si de trei ori mai multa vitamina E decat migdalele, potrivit specialistilor.

„Chiar daca a fost aclimatizata sa spunem partial la noi, planta nu rezista peste iarna, la geruri, in camp. Momentan, Moringa Oleifera poate fi cultivata ca planta anuala in spatii protejate, numai ca fireste trebuie sa achizitionezi samanta in fiecare an. Scopul nostru principal este bineinteles sa avem o planta perena. Daca nu, macar sa reusim sa producem samanta in Romania. Nu de alta, dar preturile pentru un kilogram de samanta sunt de circa 100 de euro, ceea ce nu o face in prezent o cultura prea atractiva”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.

Moringa Oleifera sau „Arborele vietii”, asa cum i se mai spune popular, poate ajunge la o inaltime de circa 2 metri, in camp, chiar in primul an de cultura. Daca se cultiva in spatii protejate, planta poate avea o crestere si mai spectaculoasa, de aproape 4 metri in primul an.

„Ceea ce este special la aceasta planta este ca se pot consuma toate partile vegetative, de la flori, frunze, tuplini, chiar si radacina de la plantele tinere. Deoarece contine toti aminoacizii esentiali, Moringa Oleifera are capacitatea de a inlocui carnea. De asemenea, datorita cresterii sale rapide, si masa lemnoasa poate fi valorificata. Pe langa asta, planta poate fi utilizata si ca perdea de protectie pentru alte culturi. Nu in ultimul rand, din radacini se poate face o pulbere, care poate fi folosita ca si condiment”, ne-a mai spus Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Desi infloreste in primul an, Moringa Oleifera nu produce samanta in primele 12 luni de vegetatie. Semintele apar odata cu pastaile, dupa 3-4 ani de la infiintarea culturii, potrivit cercetatorilor SCDL Buzau.

„In primul an nu avem samanta, desi planta infloreste. Din anul 3-4 produce pastai, si totodata si seminte. Frunza seamana cu cea de salcam, insa e comestibila, cu un gust dulce-acrisor, poate fi folosita si proaspata. Un alt amanunt interesant este ca semintele, pisate, pot fi folosite si la purificarea apei”, explica Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Pentru cei care se gandesc la o afacere cu Moringa Oleifera, premisele se arata cat se poate de bune, in condiile in care masa vegetativa la aceasta planta poate atinge aproape 40 de tone la hectar.

„Din punct de vedere al masei vegetative se poate ajunge la 35-40 de tone la hectar, pentru plantele anuale, pentru ca se realizeaza 2-3 recoltari. Conteaza mult cum este infiintata cultura, sistemul de irigatii folosit, tehnologia aplicata, insa, oricum, este o planta bogata in masa vegetativa”, ne-a mai spus cercetatorul.

Pentru urmatorii ani, specialistii de la SCDL Buzau spera sa poata ameliora complet Moringa Oleifera la conditiile pedoclimatice din tara noastra, urmand apoi ca semintele acestei plante sa poata fi oferite spre achizitionare celor interesati.

„Visul nostru este sa o cultivam in camp si sa o vedem cum creste la inaltimea de 15 metri, asa cum ajunge ea la poalele Muntilor Himalaya. Este dificil, dar nu imposibil, mai ales daca ne gandim ca romanii nu stiuau in 1892 cum se inmulteste salcamul. Tot ce se stia atunci era ca salcamul se inmulteste doar prin drajoni. Ulterior, s-a stiut si de producerea semintei. Iata ca s-a adaptat atat de bine salcamul la noi, a intrat chiar si in folclorul nostru”, ne-a mai spus Moringa Oleifera.

Moringa Oleifera a fost declarat de trei ori pana acum (2007, 2011 si 2012) „Planta anului”, de catre Organizatia de Sanatate Nationala din Statele Unite.

Share on Facebook