Romania a obtinut prelungirea perioadei de tranzitie pentru exportul de miere in China

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Participarea delegatiei Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) la cea de a doua editie a „Conferintei pentru controlul calitatii, inspectiei si carantinei”, desfasurata la Ningbo, Republica Populara Chineza, a avut rezultate semnificative.

Cel mai important a fost concretizarea discutiilor bilaterale purtate cu oficiali ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ prin semnarea de catre presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu si de catre Vice Ministrul LI Yuanping, a Protocolului tehnic pentru exportul de material seminal bovin, potrivit unui comunicat al Autoritatii.

Un progres notabil a fost inregistrat in ceea ce priveste mierea, in sensul in care s-a obtinut prelungirea perioadei de tranzitie pentru export (care s-ar fi incheiat in luna iulie a acestui an) pâna la perfectarea formalitatilor prealabile semnarii unui protocol.

De asemenea, negocierile privind alte teme de interes, cum sunt exportul de lucerna si cel de carne de pasare au avansat considerabil. In ceea ce priveste lucerna, au fost agreate de partea chineza conditiile sanitare veterinare pentru export. Pentru carnea de pasare a fost transmis chestionarul solicitat de partea chineza, urmând ca dupa evaluarea acestuia, o misiune de evaluare a specialistilor AQSIQ sa viziteze România, pentru a verifica si aproba unitatile care doresc sa exporte.

Un moment marcant al Conferintei l-a constituit ceremonia de lansare a Platformei informatice pentru zona pilot de cooperare si facilitare a comertului dintre Republica Populara Chineza si tarile Europei Centrale si de Est. In semn de consideratie pentru tara noastra, care este membru fondator al „Grupului 16 + 1„* presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, a fost invitat, ca in numele României sa participe la activarea oficiala a Platformei.

„Imbunatatirea mecanismelor de coordonare vamale si de carantina, dezvoltarea comertului electronic transfrontalier, sunt factori care vor impulsiona dezvoltarea relatiilor de export – import pe aceasta ruta comerciala. Este o oportunitate pentru tara noastra, iar ANSVSA va face toate eforturile ncesare pentru a valorifica aceasta conjunctura favorabila”, a declarat dr. Geronimo Branescu, presedintele ANSVSA.

Mecanism de cooperare dintre Republica Populara Chineza si 16 tari din Europa Centrala si de Est (dintre care 11 sunt membri ai UE), lansat de partea chineza in 2011, cu obiectivul de a impulsiona colaborarea in diverse domenii, precum: economia, comertul, investitiile, cultura, educatia, turismul s.a., cu rezultate benefice asupra intensificarii interactiunii economice dintre cele doua zone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE