Seful ANSVSA anunta ultimele noutati despre exportul de miere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, a anuntat ca Romania a obtinut prelungirea perioadei de tranzitie pentru exportul de miere pe piata chineaza, potrivit Agerpres.

„Am avut o vizita in China si am incercat sa obtinem maximum din acea vizita. Desi a fost o vizita scurta, practic mai lung a fost drumul decat vizita, a fost foarte eficienta. Am zburat 42 de ore ca sa stam 39 acolo, dar am fost invitati si am participat la acel eveniment (Conferinta pentru controlul calitatii, inspectiei si carantinei, de la Ningbo — n. r.), in cadrul caruia am semnat acordul pentru exportul de material seminal. De asemenea, am reusit sa obtinem, in urma negocierilor care n-au fost tocmai simple, prelungirea perioadei de tranzitie pentru miere, perioada de tranzitie care expira luna aceasta. Si nu numai ca am reusit sa o prelungim, dar nu am mai definit-o in timp, astfel incat avem perioade de tranzitie pana la finalizarea totala a negocierilor bilaterale. Desigur ca nu o sa le lungim la infinit, pentru ca este interesul comun sa finalizam aceste negocieri, dar partenerul chinez este destul de riguros si de exigent, astfel incat negocierile sunt punctuale, noi incercand sa ne aparam cat mai bine statusul nostru. Chinezii sunt si producatori, dar si consumatori de miere. China este o destinatie extrem de cautata, de exemplu, Slovenia are o campanie extrem de intensa, o campanie pentru exportul de miere pe piata Chinei, dar mai sunt si alte tari europene, care, la aceasta reuniune, 16+ China, si-au manifestat interesul fata de acest subiect. Spre multumirea noastra noi am reusit sa extindem aceasta perioada de tranzitie si sa nu blocam exporturile romanesti pe piata chineza”, a declarat, pentru sursa citata, seful ANSVSA.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca in data de 04.07.2017, s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 516, Hotararea de Guvern nr. 443 privind aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2017 – 2019 a normelor de aplicare, precum si a valorii sprijinului financiar.

Astfel, pana la data de 15 august 2017, la Centrele judetene si la Centrul Municipiului Bucuresti ale/al APIA se depun Cererile de plata pentru accesarea Programului National Apicol (PNA) in anul 2017.

Noul Program National Apicol 2017-2019 a fost aprobat anul trecut de Comisia Europeana, acesta avand un buget total de 21,5 milioane de euro, cu 7,2% mai mult decat suma alocata programului in perioada 2014-2016, informeaza un comunicat al MADR.

Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA, iar sprijinul financiar alocat pentru perioada 2017 — 2019 este de 21.508.480 euro, fata de 20.045.340 euro repartizat pentru perioada 2014 — 2016. Bugetul anual pentru Programele Apicole notificate de Statele Membre a fost majorat la 36 milioane de euro, iar Romania beneficiaza de o crestere a bugetului alocat de 1.463.140 euro pentru intreg programul apicol aferent perioadei 2017 — 2019.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE