Din dorinta de a le oferi copiilor hrana sanatoasa, trei familii din Sibiu, cu meserii total diferite, au descoperit oportunitatea de a incepe o afacere agricola din cultivarea legumelor in solarii. Au inceput in 2015, cu doar o suprafata de 1.000 mp, iar astazi se pot mandri ca numarul comenzilor depaseste frecvent cantitatea de produse disponibile.

„Am inceput aceasta activitate cu 1.000 mp de solarii, insa intre timp am reusit sa ne extindem ajungand in total la 2.000 mp de spatiu protejat. Ideea unei astfel de afaceri a pornit atunci cand in familiile noastre au aparut copiii. Cautam hrana sanatoasa, crescuta intr-un mod cat mai natural, dar din pacate nu prea gaseam. Asa am luat in calcul opțiunea de a porni propria noastra gradina de legume, lucru care s-a si concretizat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Lucian Mihalache, unul dintre inițiatorii proiectului „Gradina Verde”.

Cele trei familii au cumparat in vara lui 2015 primele solarii, iar spre toamna au inceput sa cultive primele rasaduri. Prima recolta nu s-a lasat asteptata, iar motivați de succes au inceput sa produca mai mult si sa se gandeasca deja la o extindere.

„Pentru prima producție am ales sa cultivam produsele care rezista perioadei rece, de exemplu salata, spanac, ceapa verde, ridichi, usturoi verde, etc.. Am trecut bine peste iarna, nu am avut pierderi semnificative, si asa am inceput sa diversificam produsele”, ne-a mai spus cultivatorul sibian.

In prezent, gama de produse a fost diversificata cu rosii, ardei gras, castraveți, vinete, verdețuri (marar, patrunjel, leustean, tarhon, etc), si multe altele. Anul acesta dorim sa producem si o serie de plante aromatice la ghiveci (busuioc, menta, salvie, oregano, rozmarin, cimbru, cimbrisor, etc.)

„Pe baza cerințelor care au venit de la clienți, am inceput si noi sa ne diversificam cat mai mult producția, chiar si cu unele produse mai exotice. De exemplu, am inceput recent sa cultivam semințe din plante asiatice (de exemplu: frunze de mustar rosu, mustar verde, mizuna verde, mizuna rosie, komatsuna, pakchoi, etc.), folosite frecvent in restaurante, sau mai multe varietați de varza kale, folosite de asemenea in localuri cu specific raw vegan.
sau vegane. De curand am adus de la niste cunostințe din Italia rasaduri de anghinare. Incercam si ne dorim sa fim cat mai deschisi la nou si sa experimentam soiuri care se preteaza la condițiile pedo-climatice de la noi, dar crescute cat mai natural, fara chimicale”, explica Lucian Mihalache.

In ceea ce priveste valorificarea, cele trei familii au reusit sa gaseasca mai multe variante prin care sa isi vanda produsele. In primul rand, legumele si plantele aromatice sunt comercializate la cateva restaurante din Sibiu. Apoi, o parte din produse sunt vandute cu succes si pe internet, mai ales ca cei care comanda de peste 30 lei beneficiaza de livrare gratuita la domiciliul clientului. Surplusul de marfa este vandut ocazional in Piața Transilvania din Sibiu.

„Punem accent mult pe calitatea si prospețimea produselor, de aceea legumele sunt culese chiar in ziua de livrare. Pe langa acest lucru, in procesul de crestere a legumelor evitam folosirea ingrasamintelor chimice sau stimulatorilor de crestere, folosind pe langa gunoiul de grajd, doar produse organice acceptate in agricultura ecologica. Mai nou, am inceput o colaborare cu un furnizor de vermicompost, un ingrasamant 100% natural, produs cu ajutorul ramelor, folosit de noi ca substrat mineral-organic pentru plante, acesta conținand in proporții mari toate cele 16 elemente de care plantele au nevoie. Impotriva bolilor si daunatorilor folosim diverse rețete babesti, pe baza de infuzie sau macerat din diverse plante. De asemenea, incercam sa cream un micro-ecosistem prin care protejam plantele. De exemplu, pe marginea randurilor am pus usturoi, deoarece acesta alunga o serie de daunatori. Incepand cu acest an intenționam sa folosim si pradatori impotriva daunatorilor, o soluție 100% ecologica. Pradatorii sunt de fapt niste insecte benefice care se hranesc cu larvele daunatorilor, impiedicand inmulțirea acestora”, explica Lucian Mihalache.

Pentru viitor, proprietarii Gradinii Verzi isi propun extinderea suprafeței cultivate si, de asemenea, accesarea fondurilor europene nerambursabile.

„Pe langa diversificarea sortimentelor de legume cultivate, vrem in perioada urmatoare sa inființam si o ferma de pasari crescute la curte, in condiții naturale, hranite doar cu cereale curate si cu verdețuri si insecte existente din abundența in zona. Anul acesta vom incepe cu cresterea de prepelițe ale caror oua sunt foarte sanatoase si care cu siguranța vor fi preferatele copiilor. In funcție de succesul accesarii masurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” vom extinde suprafața de teren cultivata si vom popula Ferma Vesela si cu alte pasari (gaini, curcan, rațe, gaste, etc.). Planuri mai sunt de asemenea si pentru asocierea cu alți producatori din zona in vederea vanzarii in comun a produselor, precum si pentru procesarea unor produse”, ne-a mai spus Lucian Mihalache.

Potrivit Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale, cele mai multe solicitari de finantare cu fonduri europene sunt pentru instalarea tinerilor fermieri. Astfel, prin intermediul submasurii (sM) 6.1, AFIR a primit 7.416 Cereri de finantare in valoare totala de 306,9 milioane de euro. Dintre acestea, au fost selectate pentru finantare 5.444, valoarea lor fiind de aproximativ 225 milioane de euro.

Share on Facebook