O noua afacere de nisa castiga tot mai mult teren in Romania: este vorba de cultivarea microplantelor, mai exact dezvoltarea unor legume si plante aromatice in miniatura, dar care au de 40 de ori mai multi nutrienti decat plantele mature.

Aceste microplante sunt folosite frecvent in restaurantele de top, ca plating sau pentru decoratiuni gastronomice. Unul dintre romanii care au dezvoltat o afacere de succes in acest domeniu este prahoveanul Cristian Tudor, fondatorul „Microgreens Romania”.

„Ideea de a cultiva microplantele a aparut in 2013, atunci cand am descoperit intr-un studiu, undeva insubsolul paginii, un articol dedicat acestui tip de plante. In acel moment eram angajat la o companie multinationala, producatoare de rasaduri. Asa a pornit totul. Primele seminte le-am pus chiar in balconul apartamentului unde locuiam. Parintii aveau o sera in care cultivau rosii, castraveti, insa am inlocuit totul cu microplantele si am inceput perioada de testare”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Cristian Tudor.

Microplantele sunt mai exact o noua categorie de legume, crescute doar in faza de rasad. Potrivit mai mult studii, in aceasta faza planta acumuleaza o cantitate foarte mare de nutrienti, ajungand astfel sa fie de la 50 pana la 100 de ori mai concentrate decat partile comestibile ale plantelor mature.

„Aceste microplante au fost produse pentru prima data in Statele Unite, in anii ’80. Plantele acestea cresc intre 10 si 35 de zile, in functie de varietate, cele mai rapide fiind cele din categoria varzoaselor – varza, broccoli, gulie, ridichii. Apoi, cele care au o perioada mai lunga de vegetatie sunt in general plantele aromatice. Cu ele ne ducem la circa 30-40 zle, unde planta creste pana la maxim 10-15 cm”, ne-a mai spus fondatorul „Microgreens Romania”.

In solariile lui Cristian Tudor de circa 2.500 mp sunt crescute in prezent nu mai putin de 31 de varietati de microplante, incluzand legume, plante aromatice, precum si flori comestibile.

„Cultivam ridiche, mazare, fasole, plante aromtice ca busuiocul, menta, perilla, cat si panselute, begonie, borago si multe altele. Le cultivam intr-un substrat organic, de turba si le samanam direct. Studiile stiintifice au demonstrat ca acest stadiu de vegetatie este asociat cu varful de nutrienti pe care ii are planta. Asta deoarece in acest stadiu planta acumuleaza numeroase substante de care are nevoie pentru a-si accelera dezvoltarea”, explica Cristian Tudor.

Majoritatea clientilor care cumpara plantele comestibile sunt restaurantele, insa tot mai multi romani incep sa le descopere. De aceea, fondatorul „Microgreens Romania” a reusit deja sa incheie doua contracte cu doi mari retaileri.

„Consumul a crescut foarte mult in ultimii ani, de aceea ne axam acum mai mult pe partea de retail. Avem deja doua contracte incheiate cu doua mari lanturi de magazine. In restaurante de asemenea se comercializeaza, sunt folosite frecvent aceste microplante pentru aromatizare deoarece sunt foarte concentrate. Mai nou, sunt utilizate chiar si ca ingredient de baza”, ne-a mai spus Cristian Tudor.

Pentru viitor, Cristian Tudor isi doreste sa acceseze fonduri europene pentru afacerea sa si sa aduca pe mesele cat mai multor romani celebrele microplante. „S-ar diminua atat de multe probleme de sanatate, daca lumea ar consuma microplantele”, spune Cristian Tudor.

Un numar important de studii sustin impactul benefic al consumului de microplante in curele de detoxifiere, de la eliminarea unor substante daunatoare din organism, pana la ameliorarea unor probleme medicale acute.

Share on Facebook